Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sorularını yanıtlayan Çelebi ve Canöz AMATEM’in çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdiler.

AMATEM’in açılımının Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma Tedavi ve Eğitim Merkezi olduğunu kaydeden AMATEM Sorumlu Doktoru Psikiyatri Uzmanı Dr. Cengiz Çelebi, “AMATEM, alkol, uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanımına bağlı gelişen bağımlılığın tedavi edildiği bir tedavi merkezidir. AMATEM’in amacı alkol ile uyuşturucu ve uyarıcı madde bağımlılığı olan kişilerin tedavi almasını sağlamak ve bu tür bağımlılıkların önlenmesine yardımcı olmaktır.

Ayrıca AMATEM kuruluşu çeşitli eğitim programlarıyla sağlık çalışanlarını, bireyleri ve toplumu bağımlılık konusunda bilinçlendirmeyi hedeflemektedir. AMATEM’de tedavi olmak gönüllülük esasına dayanır. Alkol, uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanımı olan ve bu konuda tedavi olmak isteyen herkes başvurabilir. Tedavi almak isteyen gönüllülerin mesai saatlerinde alkol ve madde etkisinde olmadıkları bir dönemde AMATEM polikliniği başvurusunda bulunmaları yeterlidir” diye konuştu.

“AMATEM ilimizde eski göğüs hastanesi binasında hizmet veriyor”

AMATEM’in ilimizde 9 ay önce hizmet vermeye başladığını belirten AMATEM’de görevli Hemşire Derya Canöz, “AMATEM ilimizde eski Göğüs Hastanesi binasında hizmet veriyor. 12 hasta yatağımız mevcut. Bugüne kadar 160 hasta yatışı yapıldı. Sadece ilimizden değil, çevre illerden de hastalarımız geliyor. Birçok il randevu sistemi ile yatış verirken bizde ise yatması gereken hastanın aynı gün yatışı yapılmaktadır. Hastalarımızın tedavilerinin daha başarılı olması ve madde girişinin önüne geçilebilmesi için kapalı bir servis olarak hizmet vermekteyiz. Anne, baba, eş ve çocuklar dışında telefon ve ziyaretçi kabul etmiyoruz” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Kamu Hastaneleri Birliği Afyonkarahisar Genel Sekreterliği’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun programında AMATEM’in çalışmaları tüm yönleriyle konuşuldu.