TİFLİS (AA) - Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Lilliane Maury Pasquier, Gürcistan'ın önündeki sorunları Avrupa Konseyi ile çözeceğini belirterek, "Hem AKPM hem Avrupa Konseyi içinde belli başlı sorunları Gürcistan'ın yardımıyla çözeceğiz." dedi.

Başkent Tiflis'te parlamento binasında Gürcistan'ın AKPM üyeliğinin 20. yıl dönümü dolayısıyla bir etkinlik düzenlendi. Etkinliğe AKPM Başkanı Pasquier, Gürcistan Cumhurbaşkanı Zurabişvili, Başbakan Mamuka Bakhatdze ile Parlamento Başkanı İrakli Kobakhidze katıldı.

Cumhurbaşkanı Zurabişvli konuşmasında, 20 yıl önce Avrupa Konseyi'ne üye olmakla Gürcistan'ın kendi yolunu çizdiğini belirterek, "Avrupa Konseyi'ne katılarak biz Avrupa'nın ana kapısını açmış olduk." diye konuştu.

Ülkesinin toprak bütünlüğü sorunlarına değinen Zurabişvili, "Ülkemizin en büyük sorunu işgal altındaki topraklarda (Abhazya ve Güney Osetya) işgal hattının her iki tarafında temel insan haklarının ihlal edilmesidir." ifadesini kullandı.

AKPM Başkanı Pasquier de son 20 yılda Gürcistan'ın Avrupa Birliği (AB) üyeliği yolunda birçok başarıya imza attığını, Gürcülerin bu başarılardan gurur duyması gerektiğini söyledi.

Yargı, insan haklarının korunması, yolsuzluğa karşı mücadele gibi alanlarda Gürcistan'ın etkili reformları uygulamaya devam ettiğini belirten Pasquier, Tiflis yönetiminin AKPM'in tecrübesinden faydalanabileceğini ifade etti.

Etkili iş birliğinden ötürü Gürcistan'a teşekkür eden Pasquier, "Size söylemek isterim ki Gürcistan, Avrupa Konseyi ile birlikte önündeki sorunları çözecek ve ilerleme doğrultusunda yoluna devam edecek. Hem AKPM hem Avrupa Konseyi içinde belli başlı sorunları Gürcistan'ın yardımıyla çözeceğiz." şeklinde konuştu.

Parlamento Başkanı Kobakhidze de ülkesinin 20 yıl önce Avrupa Konseyi'ne üye olduğunu hatırlatarak, Gürcistan'ın bu süreç içerisinde demokratik reformları uyguladığını belirtti.

"Gürcistan'ın toprak bütünlüğünün sağlanması tam olarak insan haklarına ve demokratik değerlere dayanmalıdır ." diyen Kobakhidze, bu hususta desteklerinden ötürü AKPM'ye teşekkür etti.

Başbakan Bakhtadze de Gürcistan'ın Avrupa'ya hızlı adımlarla yaklaşmaya devam ettiğini belirterek, "Biz hiç olmadığı kadar Avrupa'ya yakınız." dedi.

Rusya'nın, Gürcistan'ın AB ile entegrasyonu sürecini engellemek peşinde olduğunu kaydeden Bakhtadze, "Rusya Federasyonu, Gürcistan topraklarının yüzde 20'sinin işgal altında tutmaya devam ediyor. Bu bizim en büyük sorunumuzdur. Bu Avrupa Konseyi için de acı bir sorundur." diye konuştu.

Abhazya ile Güney Osetya'da bir insani krizin yaşandığını vurgulayan Bakhtadze, "İşgal altındaki topraklarda (Abhazya ve Güney Osetya) olan mevcut durum son derece ağır insani felakettir." ifadesini kullandı.




Akpm Başkanı Pasquier Gürcistan'da

Akpm Başkanı Pasquier Gürcistan'da

Akpm Başkanı Pasquier Gürcistan'da