ÇORUM (AA) - Türkiye Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Terörle mücadeledeki kazanımlarımızın korunması, Suriye'deki politikalarımızın tam anlamıyla hayata geçmesi için 31 Mart'ı da başarıyla atlatmamız gerekiyor. Bu seçimler, illerimize, ilçelerimize, beldelerimize belediye başkanlarını seçmenin yanında ülkemizin beka seçimleri olacaktır." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisince Abide Meydanı'nda düzenlenen mitingde vatandaşlara hitap etti.

Erdoğan, Çorum'a 11 baraj ve 3 gölet inşa ettiklerini, 6 baraj ve 5 göletin inşasının ise sürdüğünü belirterek, Çorum'a büyük bir ekonomik katkı sağlayacak Tımarlı ve Obruk Dutludere sulamalarının yapımlarının da devam ettiğini bildirdi. Alaca Koçhisar sulamasının inşa sürecini daha da hızlandıracaklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, hem tarım hem de içme suyu bakımından Koçhisar'ın Çorum için ehemmiyetini bildiklerini vurguladı.

Mecitözü Bayındır Barajı'nın inşaatında yüzde 70'lere ulaştıklarını bildiren Erdoğan, son 16 yılda inşa ettikleri sulama projeleriyle 176 bin dekar tarım arazisini sulamaya açtıklarını söyledi.

Yapımı devam eden sulama tesisleriyle 195 bin dekar mümbit araziyi daha sulamaya açacaklarını bildiren Recep Tayyip Erdoğan, tamamladıkları 6 içme suyu tesisiyle Çorum şehir merkezi ve Alaca ilçesinin içme suyu sorununu çözdüklerini kaydetti.

2002'de Çorum'da yalnızca 1 adet bulunan atık su arıtma tesisi sayısını 19'a çıkardıklarını belirten Erdoğan, Çorumlu çiftçilere son 16 yılda toplam 1,5 katrilyon lira tutarında tarımsal destek verdiklerine dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bay Kemal ne diyor? 'Çiftçi aç kaldı, aç' diyor. 'Çiftçinin topraklarını elinden aldınız' diyor. Eline, diline dursun. Ben resmi rakamları veriyorum. Sen ne diyorsun? Gel bakalım sen de bu rakamları burada bir açıkla. Sen Çorum'a ne verdin? Laf, laf. O bol bol laf, vaat." diye konuştu.

- Turizm potansiyeli

Turizm konusunda da Çorum'un önemli bir potansiyel taşıdığını, 4 bin yılı aşkın tarihiyle Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden Hattuşaş ve Alacahöyük'ün tanıtılması gerektiğini ifade eden Erdoğan, "Buna biz gayret ediyoruz. Sizlerin de bütün dostlarınıza bunu tanıtmanız lazım." şeklinde konuştu.

Çorum'un bu iki turizm merkezinin yurt içinden ve yurt dışından daha fazla turist çekmesi için gerekeni yapacaklarının altını çizen Recep Tayyip Erdoğan, Çorum'un tarım, tarih ve kültür yanında aynı zamanda bir sanayi şehri olduğunu söyledi.

Erdoğan, sanayinin gelişmesi, daha da güçlenmesi için Çorum'da 1 teknopark, 2 Ar-Ge merkezi açtıklarını anımsatarak, Çorum'un şu anda ihracatta patlama yaptığını kaydederek, buralarda 10 bin kişilik ilave istihdam oluşturduklarını anlattı.

Şehirdeki 29 bin iş yerine 637 milyon lira tutarında teşvik verdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu desteklerin meyvelerini de ticaret ve istihdamda aldıklarını kaydetti.

Çorum'un 2002'de yalnız 26 milyon dolarlık ihracat yaparken, bu rakamın 2018'de 742 milyon dolara ulaştığını vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

"16 yıl önce 56 ülkeye ihracatı olan bir şehirden, 139 ülkeye ihracat yapan bir şehre ulaştık. Şimdi Çorum böyle. Çorum Organize Sanayisi, un fabrikalarıyla ürettiği makineler, yedek parçalar, makine aksamları, tekstil ürünleri, seramik ve banyo araç gereçleriyle yüz milyonlarca insanın ihtiyacını karşılıyor. Aynı şekilde altın işleme ve işçiliği konusunda da Çorum'un gün geçtikçe kendinden daha fazla söz ettirdiğini... Geçtiğimiz aylarda dünyanın önde gelen altın üreticilerinden Venezuela'ya yaptığımız ziyaretin ardından Sayın Maduro'nun yardımcısı ülkemize geldi ve burada incelemelerde bulundu. Biz de kendisini Ankara'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul ettik. Başkan Yardımcısı bana Çorum sanayisinden, Çorumlu kardeşlerimin başarılarından sitayişle bahsetti. İnşallah altın ticaretinde de Çorum'u çok farklı bir noktaya taşıyacağız. Çorum sanayisinin daha da büyümesi, Gaziantep, Kayseri, Kocaeli gibi bölgesinin üretim merkezine dönüşmesi için elimizden gelen desteği verdik, veriyoruz."

- "Tefecilere muhtaç etti"

Bu doğrultuda yeni bir proje başlatacaklarını belirten Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biliyorsunuz senelerce Türkiye kendi kaynaklarını kullanmaktan, kendi potansiyelini harekete geçirmekten hep alıkonuldu. Bunu kimi zaman düşmanlarımız yaptı. Kimi zaman da içimizdeki gafiller ve hainler yaptı. 1930'larda Nuri Demirağ, Vecihi Hürkuş gibi vizyon, misyon sahibi insanların çabaları engellendi. Türkiye'nin ilk silah fabrikatörü Nuri Killigil şüpheli bir yangında şehit oldu. Bugün sokaklarımızda otomobilleri olan birçok ülke daha tornavida bile imal edemezken, Türkiye'nin kendi imkanlarıyla ürettiği ilk yerli ve milli otomobili Devrim çürümeye terk edildi. CHP'nin başını çektiği bir avuç komprador, ülkemizi üretimde yabancı şirketlere, ekonomide IMF'ye, savunma sanayinde de Batılı devletlere, kredi ve finansman ihtiyaçlarında tefecilere muhtaç etti."

- "Onların engellemesine rağmen yaptık"

Erdoğan, geçenlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Türkiye, IMF'ye yeniden muhtaç olacak" dediğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Bay Kemal, biz göreve geldiğimizde Türkiye'nin IMF'ye 23,5 milyar dolar borcu vardı. Bunu biz kucağımızda bulduk. Ama 2013 Mayıs ayında bütün borçlarımızı ödedik ve IMF ile olan bağlarımızı kopardık. Olay bu. Nereden nereye? Merkez Bankamızın döviz rezervi 27,5 milyar dolardı. Ama hamdolsun şimdi yine 100 milyar dolara yaklaştı. Başbakanlığım döneminde bir ara 135 milyar dolara kadar çıkmıştı. Bu sıkıntılı dönemlerde biraz düştük ama yeniden toparlayacağız. Milletimizi karaborsacılık ve stokçuluk illetiyle ilk tanıştıran milli şefin CHP'sidir. Yine IMF ile ilk anlaşmayı imzalayan da yine CHP'dir. Daha emekleme aşamasında Türkiye'nin sanayi hamlelerini baltalayan da yine CHP'dir. Rahmetli Demirel ilk boğaz köprüsünü, merhum Özal ikinci boğaz köprüsünü yine CHP'nin başını çektiği çevrelere rağmen yapmışlardır. Üçüncüyü biz yaptık, Yavuz Sultan Selim Köprüsü. Onların engellemesine rağmen yaptık. Marmaray'ı yaptık denizin altından. Bunu da engellemeye çalıştılar. Avrasya Tüneli'ni yaptık yine denizin altından. Bunu da engellemeye çalıştılar. CHP, CHP, CHP. Bunlar sadece engeller. Bunların vasfı nedir biliyor musunuz? Üç vasfı vardır. İstanbul'a belediye başkanı olduğum zaman söylemiştim, çöp, çukur, çamur. CHP budur. Senelerce İstanbul'u ve yönettikleri şehirleri çöpe, çukura, çamura teslim eden CHP zihniyetidir. Bugün de CHP'lilerin ağızlarını her açtıklarında IMF'den bahsetmelerinin sebebi de budur. Hafazanallah, bunlar iktidar gücünü ellerine geçirse yapacakları ilk iş yine gidip ülkemizi IMF'ye teslim etmek olacaktır. Biz de hem Çorum'a hem de ülkemizin diğer vilayetlerine hizmet götürürken bunlarla yüzleştik, CHP zihniyetiyle mücadele ettik."

- "Kenevir sanayisinde Çorum'u ana merkezlerden yapacağız"

Başta Çorum olmak üzere Türkiye'nin tarımı ve sanayisi için çok önemli bir adım atacaklarını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ne o biliyor musunuz? Kenevir üretimini yeniden yaygınlaştırmak ve ülkemizin Kenevir üretim hacmini artırmak için bir karar aldık." dedi.

Erdoğan, artık naylon poşetin kullanılmayacağını çünkü naylonun toprakta erimediğini, kenevirin ise toprakla bütünleştiğini söyledi.

Recep Tayyip Erdoğan, aralarında Çorum'un da bulunduğu 20 ili pilot bölge olarak belirlediklerinin altını çizerek, "Şu anda Tarım ve Orman Bakanlığımız gereken etütleri yapıyor. Arkadaşlarımız, ilaç sanayiden tekstile, otomotivden izolasyona, kozmetiğe kadar yüzlerce farklı alanda kullanım imkanı olan bu bitkiden Türkiye'nin daha nasıl istifade edebileceğini araştırıyor." diye konuştu.

"Kenevir tarımını ve üretimini artırırken, aynı şekilde sanayisinin de kurulmasına öncelik vereceğiz." ifadesini kullanan Erdoğan, bu alanda Çorum'un çok ciddi bir birikime, tecrübeye ve kapasiteye sahip olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çiftçiler ve sanayicilerle el ele verip, kenevir sanayisinde Çorum'u ana merkezlerden birisi yapacaklarını vurguladı.

Samsun'un Vezirköprü ilçesinin bu işte çok önemli olduğunu söyleyen Erdoğan, tüm bu hizmetlerin devam etmesi için 31 Mart'ın önemine işaret etti.

Mart ayındaki seçimlerde bir yol kazası yaşanmaması gerektiğinin altını çizen Recep Tayyip Erdoğan, şöyle devam etti:

"Terörle mücadeledeki kazanımlarımızın korunması, Suriye'deki politikalarımızın tam anlamıyla hayata geçmesi için 31 Mart'ı da başarıyla atlatmamız gerekiyor. Bu seçimler, illerimize, ilçelerimize, beldelerimize belediye başkanlarını seçmenin yanında ülkemizin beka seçimleri olacaktır. İnşallah bu seçimlerden de zaferle çıktıktan sonra 4,5 yıl boyunca önümüze bakacak, yapısal reformlara odaklanacağız."

Erdoğan, gönüllü kuruluşlarda uzun yıllar hizmet etmiş Dr. Halil İbrahim Aşgın'ı Çorum Belediye Başkan Adayı olarak gösterdiklerine değindi.

Yeni döneme damgasını vuracak "gönül belediyeciliği"ni, Çorum'da bu işin sorumluluğunu iyi bilen Aşgın'ın en güzel şekilde yerine getireceğine inandıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, alandaki vatandaşlardan, 31 Mart'ta bir kez daha tercihin hizmet siyasetinden yana kullanılması için söz aldı.

- Notlar

Mitingin yapıldığı alanda, "Yiğidin harman olduğu yere hoş geldin yiğit adam" ve "Göğsümüzü gere gere, yürüyoruz aynı yere, fırsat verme zalimlere, davan davamızdır bizim" ifadelerinin yer aldığı pankartlar dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşması öncesinde AK Parti İl Başkanı Yusuf Ahlatcı, Çorum Belediye Başkanı Zeki Gül ile AK Parti Çorum Belediye Başkan Adayı Halil İbrahim Aşgın da birer konuşma yaptı.

Erdoğan, konuşması öncesi ve sonrasında AK Parti'nin seçim şarkılarından olan "Nereden nereye" adlı parçaya da eşlik etti. "31 Mart hayrolsun inşallah." diyen Recep Tayyip Erdoğan, daha sonra adaylarla vatandaşları selamladı.

Mitingde, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, AK Parti Genel Başkan yardımcıları Çiğdem Karaaslan ve Leyla Şahin Usta ile milletvekilleri de yer aldı.

(Bitti)

Ak Parti'nin Çorum Mitingi

Ak Parti'nin Çorum Mitingi

Ak Parti'nin Çorum Mitingi