2021 Afyonkarahisar Aile Yılı kapsamında, Akademide Aile Seminerlerinin sekizincisi olan ve çevrim içi ortamda düzenlenen etkinliğin moderatörlüğünü AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Büşra Kılıç Ahmedi yaptı. Rehber öğretmen Dr. Yasin Kuruçay ise etkinliğe konuşmacı olarak katıldı. Gençlik ve iletişim kavramlarını açıklayarak söze başlayan Dr. Yasin Kuruçay, “Genç, geleceğin teminatı demektir. Genç, bireysel hedeflerini toplumsal ve evrensel hedefleriyle örtüştürmüş kişi demektir. İletişim ise bir alışveriştir. Karşı taraftan bir şeyler alır, karşı tarafa bir şeyler verirsin. Mevlana ‘Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguları paylaşanlar anlaşabilir’ diyor. İletişimin amacı da insanlar arasında düşünce ve tutum ortaklığı yaratmaktır” dedi.

“SON KALE AİLE”

Konuşmasında ailenin öneminden de bahseden Kuruçay, ailenin gençleri koruma konusundaki önemi hakkında şöyle konuştu: “Aile, son kaledir. Aile, toplumun kalbidir. Biz çocuklarımıza ‘melek’ deriz. Aile de meleklerimizin sığınağıdır. Aile, yarınların sigortasıdır. Aile, çocukları davranış bozukluklarından, psikolojik problemlerden ve suçlardan koruyan son kaledir.” Aile ve ergenler arasında zaman zaman sorunlar yaşanabileceğine dikkat çeken Kuruçay, “Sorunlu olmayan bir insan da, bir hayat da yok. Tıpkı çocuklarımız gibi hepimiz, birtakım eksiklikler, zaaflar ve yanlışlarla iç içeyiz. Sorun yaşandığında incinmişsek, rahatsız olmuşsak, düşünce olarak yanlış bulduğumuz bir konu varsa ben dilini kullanmalıyız. ‘Sen böyle yaptığın için, sen hep böyle yapıyorsun, sen şöyle davranıyorsun’ gibi suçlayıcı ve genci merkeze alan konuşma tarzından kaçınmalıyız. Ben diliyle örneğin ‘Şunu yaptığında şöyle düşünüyorum, sen bu davranışlarda bulunduğun zaman ben kalbimde şunları yaşıyorum, şunları hissediyorum’ gibi konuşmak gerek. Her ebeveyn, kendi diliyle hislerini ve düşüncelerini çocuklarına aktarmalı” dedi.

“AZ KURAL SIKI DENETİM”

Aile içinde yaşanabilecek sorunlara çözüm önerilerini de sıralayan Kuruçay, “Sandviç tekniğini öneriyorum. Bu, iki olumlunun arasına bir olumsuzu koymak. Çocuğumuzla konuşmaya önce olumlu ifadelerle başlayıp, yaşanan sorun dile getirilmeli. Konuşma yine olumlu ifadelerle sona ermeli” şeklinde konuştu. Gençlerle olan iletişimin önemine değinen Kuruçay, sözlerine şöyle devam etti: “Kuralları gençlerle birlikte koyalım. Gençleri küçük, ebeveynleri ise büyük devlet gibi düşünelim. Anlaşmak için kuralları beraber koyalım. Kural koyarken unutulmaması gereken şey ise az kural, sıkı takip olmalı. Kurallar az olmalı ancak hem genç hem de ebeveynler kurallara dürüstçe uymalı.” Seminer, katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi. >>EROL UYSAL