Taş Medrese’de sabırla ve emekle hazırlanan ürünler büyük beğeni topluyor. Ağaç ustası Yalçın Şanaldı ise ağacın sevgi, sabır ve azimle şekillendiğini öğrencilerine anlatıyor

a2-052.jpg

Baba mesleği olan mobilyacılığı 50 yıl yaptıktan sonra yaklaşık 2 yıldır Taş Medrese’de eğitmenlik yapan Yalçın Şanaldı, ahşabın çok sıcak bir ürün olduğunu belirtirken ahşam işçiliği ile uğraşanların elektriğini, stresini aldığını, insanı rahatlatan, insana sevgi ve huzur veren bir ürün olduğunu söyledi.

“İŞİME OLAN SEVGİM İŞLEDİĞİM AĞAÇLARA YANSIYOR”

Afyonkarahisar Belediyesi bünyesinde hizmet veren Taş Medrese’de usta öğretici olarak sanatını icra eden mobilya ve ahşap oyma ustası Yalçın Şanaldı mobilyacılığın baba mesleği olduğunu 13 yaşından itibaren iş hayatına atılarak ağaç ürünleri imal etmeye başladığını belirtti. 50 yıl boyunca mobilya ustası olarak çalıştığını ifade eden Şanaldı, “Son 15 yıldır da hobi olarak içimde uhde olan bu el sanatlarına karşı büyük bir ilgim vardı. Bunu tatmin etmek için 15 yıldır ahşapla uğraşıyorum. Yaptığım işten keyif aldığım için yaptığım ürünlere de işime olan sevgim yansıyor” dedi.

“EMEKLİ ÖĞRENCİLER DAHA AZİMLİ VE İSTEKLİ”

Ahşap ile insan arasında yüzyıllardır var olan bağlantıyı ve ahşabın insanın ruh haline nasıl yansıdığını da aktaran Yalçın Şanaldı, “Buraya gelen Afyonlu kursiyerlerimiz içerisinde ahşap sevgisi olan umumiyetle heves ediyor. Ahşap insanın bir kere elektriğini alır, stresini alır, insanı rahatlatır, insana sevgi verir, huzur verir. Bilhassa emekli olmuş arkadaşlarımız var. Boş vakitlerini geçirmek için, değerlendirmek için bu işlere sanatsal olarak yöneliyorlar. İçinde ahşaba sevgisi olan ve ahşap üzerine çalışma isteği olan arkadaşlarda başarıya ulaşıyorlar” diye konuştu.

“KURSİYERLERİMİZİN EL EMEĞİ ÜRÜNLERİ İLGİ GÖRÜYOR”

Taş Medrese’de yürütülen el sanatları kurslarında ağırlıklı olarak küçük objeler ve kenti anlatan ürünler üzerine çalıştıklarına vurgu yapan Şanaldı; “Atölyemizde ahşap üzerine genellikle ufak objeler yapıyoruz. Süs eşyası olarak kullanılabilecek biblolar ve yoğunluklu olarak Afyon’a özgü olan yöresel ürünlerimizi yapmaya çalışıyoruz. Afyonumuzu tanıtmaya çalışıyoruz. Ayet-i Kerime ve Hadis-i Şerif yazılı ahşap tablolar da hazırlıyoruz. Eğitimlerimize katılan kursiyerlerimizin yaptığı at, kaşık, Karahisar Kalesi, haşhaş, dini yazılar ve çeşitli hayvanlar ile birlikte küçük objelere ait eserlere de yoğun ilgi var” dedi.

“BOŞ ZAMANLARI OLAN GENÇLERİMİZİ KURSLARIMIZA BEKLİYORUZ”

Ahşap el sanatları kursuna Afyonkarahisar Halkının da yoğun ilgi gösterdiğini ancak özellikle genç neslin sabırlı olmaması nedeniyle kurslara devam etmediğini belirten Yalçın Şanaldı; “Ağaç oymacılığı biraz hassas ve bir o kadar da sabır isteyen bir sanat türüdür. Ağacın türüne ve yapacağınız figüre göre işçiliğinde incelikler gerekir. Genç nesil ise kısa sürede ürünü çıkarmaya çalışıyor ancak Muaffak olamayınca bir süre kurslara devam etmiyor. Ağaç sevgi, azim ve sabırla şekillenir. Bu nedenle kahvehanelerde zaman öldüren gençlerimizin sevgi, azim ve sabırla kurslarımızda eğitim alarak bir taraftan meslek öğrenmeleri, bir taraftan da gelir elde edebilecekleri bir ortam sağlamaları için kurslarımıza bekliyoruz” çağrısında bulundu.