Bu gücümüzü şehrin tanıtımına yansıyacak, güzel haberler üretecek şekilde kullanmalıyız. Bu tanıtımın döngüsü yine Afyonkarahisar’a yansıyacak.”

Vali Mustafa Tutulmaz, fedakârca çalışarak kamuoyuna doğru bilgi verme gayreti içerisinde olan ve çok zor koşullarda görevini icra eden, haberlerini tarafsız ve ilkeli bir şekilde kamuoyuna ulaştırmaya çalışan basın mensupları ile ‘24 Temmuz Basın Bayramı’ nedeniyle bir araya geldi.
 
24 Temmuz Basın Bayramı dolayısıyla Oruçoğlu Termal otelde Afyonkarahisar’da görev yapan basın mensuplarının onuruna verilen akşam yemeğine Vali Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğg. Şahin Kılıçaslan, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Osman Çabuk, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Orhan Sırma, İl Emniyet Müdürü Fahrettin Şen,  Basın sektöründe kamu görevi yürüten idareciler, Basın Temsilcilerinin Dernek Başkanları, ilimizde yayınlanan gazete sahipleri, köşe yazarları, İnternet Haber sitelerinin temsilcileri, radyo ve ulusal basın temsilcileri ile yerel basın mensupları katıldılar.
 
Programda konuşan Vali Mutafa Tutulmaz, Afyonkarahisar’daki medya çalışanlarının 24 Temmuz basın bayramını tebrik etti.

Vali Tutulmaz, 24 Temmuz’da basındaki sansürün kaldırıldığı ve devre dışı kaldığı gün olarak hatırlatarak, şunları kaydetti: “Medyanın bu kadar genişlediği, internetinden normal klasik yazılı gazeteye kadar, televizyonundan sosyal medyaya kadar artık her alanda basın mensuplarının özgürce hareket edebilecekleri bir ortam oluştu. Bu kadar geniş bir ortamda sansürün artık adının bile kalmadığını açıkça görebiliyoruz. Geçen yıl 15 Temmuz darbe girişimini yaşadık. Darbeciler öncelikle basın yayın kuruluşlarını hedef aldılar ve oraları susturmaya çalıştılar. Ancak sayılarınız o kadar çok ki artık onların gücü hepsine yetemedi. Ayrıca sizin verdiğiniz o günkü çalışma, mesai ve emekle milyonlarca kişi sokaklara indi. Bunda basın mensuplarımızın çok büyük rolü vardır. Bunu hiç kimse yadsıyamaz ve biz bu başarınızdan dolayı demokrasiye olan katkılarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyoruz.”

“Afyonkarahisar’da 49 basın organımız mevcut”

‘Yerel medyaya Afyonkarahisar olarak meseleye baktığımızda bölgemizdeki bütün illerden daha çok basın kuruluşu olduğunu görüyoruz’ diyen Vali Tutulmaz, BYEGM Bölge Müdürlüğüne bağlı iller arasında Afyonkarahisar’ın önde olduğunu kaydetti.

Vali Tutulmaz, şöyle devam etti: “Afyonkarahisar’da 49 basın yayın kuruluşu var ve bizim açımızdan nüfus olarak fazla gördüğümüz belki tanınırlık olarak daha fazla konumda olan Eskişehir’in 41 basın yayın kuruluşu, Kütahya’nın 30’larda, Uşak ilinde de 20’lerde basın yayın kuruluşları var. Yani bu bizim ilimizdeki basın yayın kuruluşlarının etkisinin ne derece önemli olduğunu gösteriyor. Bu gücü olumlu yönde de kullana biliriz, olumsuz yönde de kullanabiliriz. Olumlu yönde kullanmak ortak faydamız. Biz kamu çalışanları ve sizde kamu hizmeti gören basın mensuplarının ortak faydası Afyonkarahisar olmalıdır. Bu ilimizi nasıl tanıtabiliriz, ilin potansiyellerini nasıl değerlendire biliriz, gerek kendi halkımıza yani Afyonkarahisar’da yaşayan kardeşlerimize, dostlarımıza ve gerekse de dışarıya Afyonkarahisar’ı nasıl tanıta biliriz önceliğimiz bu olmalıdır. Biz ne kadar Afyonkarahisar’ı iyi şekilde tanıtırsak o derce bunun döngüsü yine Afyonkarahisar’a olacaktır.  Tam tersine eğer biz Afyonkarahisar’ı kötü tanıtırsak elbette ilimize olumsuz etkileri olacaktır. Evet bazen gazetecilik refleksi ile zaman zaman insan sonucunun ilimize ne getirip ne götüreceğini düşünmeden haber yapılabilir. Ancak bu haber uzun vade de ilimize zarar getiriyor olacak bir konumda ise bu konuda biraz daha Afyonkarahisar’ı düşünerek hareket etmemizin ilimiz açısından daha önemli olduğunu düşünüyorum ve önceliğimiz Afyonkarahisar olmalıdır. Bizlerin yani kamu görevlilerinin muhakkak yanlışlıkları olacaktır,  bu yanlışlıkları da dile getireceksiniz. Bunlara hiçbir zaman ne kızarız nede alınırız ve en azından ben kendi adıma bunu burada açıkça ifade etmek isterim. Bu tür şeyler bizim yanlış yapmamızı engeller, geleceğe yönelik Afyonkarahisar’a yapacağımız hizmetler de de zaman zaman bizi motive eder.” dedi.

“Basın mensuplarımıza önemli görev düşüyor”

 Afyonkarahisar’ın potansiyelinin çok yüksek olduğunun altını çizen Vali Tutulmaz,  “Yaklaşık ben buraya geleli 20 gün oldu bunu biraz daha yakinen gördüm. Bu potansiyelin iyi değerlendirilmesi için siz değerli basın mensubu arkadaşlarımıza büyük görev düşüyor. İlimizi en iyi şekilde tanıtmamız, Türkiye’nin gündemine daha iyi bir şekilde oturtmamız gerekiyor. Gördüğüm kadarı ile bugüne kadar yatırımlar yerel yatırımcıların getirdiği yatırımlar. Yani burada kendi hemşerilerimizin tasarrufları ile yapılmış yatırımlar. Bizim dışarıdan kaynağı da çekmemiz lazım. Bu kaynağı çekebilmemizin yolunun da öncelikle buranın yatırım yapılabilir, iş barışının olduğu, huzurlu bir şehir olduğu imajını iyi çizmemizden geçtiğini düşünüyorum. Bunu kamu görevlileri olarak bizlerin ve basın olarak sizlerin yapması lazım.” İfadelerini kullandı.
 
“İl müdürlerimizden rahatça bilgi alabilirsiniz”

Basın mensuplarının kamu görevlilerinden bilgi alması konusunda da açıklamalarda bulunan Vali Tutulmaz,  sözlerini şöyle sürdürdü:

“Arkadaşlar bir diğer hususta bugüne kadar basın mensuplarının kamu görevlilerinden bilgi alması ile ilgili sıkıntılar olur. Genelde sizin en fazla karşılaştığınız problemlerden biridir.  Şimdi bu iki tarafı hassas bir konu. Bir tarafta basının bilgi alma özgürlüğü var. Bunu rahat bir şekilde alması da lazım ki vatandaşlarımıza, hemşerilerimize doğru bilgiyi rahat bir şekilde ulaştırabilsin.  Diğer taraftan da bazı bilgilerin yine kamu tarafından muhafaza edilerek, daha sonraki politikalarda uygulanmak ya da ileriye yönelik daha iyi değerlendirmek adına ya da o bilgilerin verilmesinde az önce dediğimiz gibi ilimizin imajına olumsuz etki yapılmasını önlemek adına bazı bilgilerinde ölçülü olarak verilmesinde fayda vardır. Konu istatistik bilgi ise her han gibi bir yorum gerektirmiyorsa, internet sayfalarında rahatça buluna bilecek bilgilerse il müdürlerimizden rahatça bu bilgileri alabilirsiniz. Bende dâhil tüm kamu görevlileri hizmet için bu makamlardayız. Ben tekrar bayramınızın hayırlı olmasını, sizlere sağlık, huzur, mutluluk getirmesini diliyorum ve inşallah bayramınız ilimizin kalkınmasına, refahına, ilerlemesine katkı sağlar diye düşünüyorum ve katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum.  Bu arada Sayın Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun sizlere selamları var ve yoğun programlarından dolayı bugün burada olamadı. Bütün basın mensubu arkadaşlarımızın 24 Temmuz Basın Bayramını kutluyor. ”şeklinde konuştu.