Bölge birliği olarak Afyonkarahisar dışında 7 ili hizmet ağında barındıran Afyonkarahisar Afet Acil Durum Müdürlüğü, Türkiye Afet Müdahale Planı ile artık afet ve acil durumlara çok daha hazır olmak amacıyla TAMP planında görev alacak personellere verdiği eğitimleri bir senaryo eşliğinde tatbikat yaptırarak pekiştirdi.

Başbakanlık Afet Acil Durum Daire Başkanlığı koordinesinde ülke genelinde yürütülen çalışmalar kapsamında Afyonkarahisar’da da TAMP sisteminde görev alacak olan kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör ve Stk’lar tarafından görevlendirilen personellere 3 günlük eğitim ve akabinde tatbikat ile uygulamalı eğitim verildi. 

YERELDE ÇÖZÜM ORTAKLARININ TAŞRA TEŞKİLATLARI GÖREV ALACAK

TAMP, Türkiye'de yaşanabilecek her tür ve ölçekteki afet ve acil durumlara etkin müdahale için görev alacak, kamu kurumları, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve gerçek kişileri kapsıyor. Entegre planlama yaklaşımı ve modüler yapısıyla afet sırasındaki operasyon risklerini en aza indirecek bir sistem. Başbakanlık AFAD koordinasyonunda birlikte çalışabilirliğin ön planda olduğu TAMP ile eşgüdüm halinde çalışan ana çözüm ortakları merkezde İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Türk Kızılayı, illerde ise İl Afet Müdahale Planı kapsamında Valilik, İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri koordinasyonunda aynı kurumların taşra teşkilatları tarafından yürütülecek bir sistem olarak öne çıkıyor.

TAMP SİSTEMİNDE 28 HİZMET KOLU OLUŞTURULDU

TAMP ile herhangi bir afet anında kimin ne yapacağı ve müdahalenin nasıl bir organizasyon içinde yapılacağının önceden belirlendiği sistemde görev alacak olan taşra teşkilatlarındaki kamu kurum ve kuruluşlarında görevlendirilen personellere 3 gün süren KBRN eğitimlerinin sonunda verilen eğitimler tatbikatla uygulamalı olarak da aktarıldı. KBRN (Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer) tehlikelerde görevli personellerin alacakları görevlere ilişkin eğitimler 3 gün boyunca sürdü. 28 Hizmet kolundan oluşan birimler TAMP planı kapsamında deprem, sel, heyelan, çığ, yangın, endüstriyel kazalar ve toplu nüfus hareketleri gibi afet ve acil durumlara müdahalede görev alacak. 

AFYONKARAHİSAR’DA GÖREV ALACAK PERSONELLER  TATBİKAT İLE UYGULAMALI EĞİTİMLERİNİ TAMAMLADI

Hizmet grupları ve koordinasyon birimlerinin rollerini, görev ve sorumluluklarını uzmanlık alanlarına uygun bir biçimde tanımlayan TAMP sistemiyle afet öncesi, afet sırası ve sonrasındaki müdahale planlamasının temel prensipleri uygulamaya hazır hale getiriliyor. Bu bağlamda Afyonkarahisar’da olası müdahale planında görev alacak personeller için düzenlenen eğitim çalışmalarını tamamlayan İl Afet Acil Durum Müdürlüğü, KBRN eğitiminin ardından görevli personellerin aldıkları eğitimleri pekiştirmeleri amacıyla bir senaryo eşliğinde her çalışma grubunun yapacağı görevleri tatbikat usulüyle uygulamalı olarak aktardı. Başarılı bir çalışmanın gerçekleştirildiği tatbikatta yaşanabilecek bir olayda her çalışma grubunun kendi görevlerini hızlı ve etkin bir şekilde uygulayarak kısa sürede müdahalenin gerçekleştirilmesi ve sonuçlandırılmasının hedeflendiği belirtildi.