Dünya’da sadece 5 Ülkede bulunan yumurta sanatları merkezlerinden 6.sının Türkiye’nin en büyük yumurta üretimini yapıldığı Afyonkarahisar’da açıldı. Sofraları süsleyen yumurtanın sanatla buluşması ile ortaya renkli görüntüler çıktı. 10 yumurta sanatçısı tarafından hazırlanan 100 eser müzede sergileniyor. İsmail Kumartaşlı Yumurta Sanatları müzesinde 240 ırka ait yumurta bulunuyor. Bu yumurtaların içerisinde en ilgi çekeni ise köpek balığı yumurtası oldu.

“AMACIMIZ YUMURTA SANATINI ÖNE ÇIKARMAK”

İsmail Kumartaşlı Yumurta Sanatları müzesi hakkında bilgiler veren İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, Afyonkarahisar’da yaklaşık 20 milyon tavuk ve 18 milyona varan yumurta üretimine bir il olduğunu vurguladı. Tanır, “Dolayısıyla Afyonkarahisar’ın bu yönünün öne çıkarılması son derece önemli idi. Yani yumurta soframızı süslediği kadar yumurta sanatları da hayatımıza renk katıyor. Biz iki boyutu ele almış oldu. Bir yumurtaya dikkat çekmek diğeri de yumurta sanatını burada öne çıkartmak. Şunu söyleyebiliriz ki bir sanatkâr yumurtanın içerisini boşalttıktan sonra onu kurumaya bırakıyor. Sağlam kalan yumurtaların içerisini doldurarak, aynen bir dişçinin dişin üzerinde yaptığı operasyon gibi yumurta üzerinde bir çalışma yaparak yumurtaya şekil vermeye çalışıyor ve veriyor da. Kimisine bakıyorsunuz boyama şeklinde görüyorsunuz. Kimisi de yumurta oyma sanatı olarak öne çıkıyor. Dünya’da yumurta sanatları ile ilgili 5 müze bulunuyor. Biz Afyonkarahisar’da yapmış olduğumuz çalışma ile Afyonkarahisar’ın bu yumurta sanatları boyutuna önem vermiş oluyoruz.

“10 USTANIN 100 ESERİ VAR”

Yumurta sanatı ile uğraşan 10 ustanın 100 eserinin müzede yer aldığı bilgisini veren Tanır, şöyle konuştu; “10 ustanın 100 eserini aldık ve burada sergileyerek ziyaretçilerin ilgisine sunuyoruz. Burada Kültür ve Turizm Bakanlığı kültür ve sanatı destekleyici bir görev üstleniyor. Sponsorluğunu da hayırsever iş adamı Mehmet Kumartaşlı Bey yaptı. Biz kendisine teşekkür ediyoruz. Proje devlet-özel sektör iş birliği kapsamında bu müzeyi gerçekleştirmiş olduk. Gayemiz halkımızın sahip çıktığı bir müzeyi toplumumuza kazandırmak. Türkiye’nin ilk Yumurta ve Sanatları merkezi Afyonkarahisar’da İsmail Kumartaşlı Yumurta Sanatları merkezi adıyla burada. Biz buraya müze formatında hazırladık.”

“EN DOĞAL TANITIM”

Yumurta Sanatları Müzesinin Afyonkarahisar’ın tanıtımına katkı sağlayacağını ifade eden İl Kültür Müdürü Tanır, “Ziyaretçilerimizi kabul etmeye başladık. Buraya gelen ziyaretçilerimiz ki ilgi ile müzemizi geziyor ve fotoğraflıyorlar. Kendi sosyal medya hesaplarında paylaşıyorlar. Bu da çok önemli bir şeydir. İlin tanıtımı acısından önemlidir. Bir ili ziyaret ettiği zaman turist ya bir hediyelik eşya alır ya da bir fotoğraf alır. Onu da eşi ve dostu ile paylaşır. En doğal ve en etkili tanıtım yönteminin bu olduğunu düşünüyorum. Bu kapsamda da ilimizin tanıtımı acısından Yumurta ve Sanatları Merkezimizin etkili bir Arguvan olacağını düşünüyoruz” dedi.

“OY DESENLER ÇOK ÖNEMLİ”

Tavuk yumurtasının yanı sıra diğer kuş türlerinin de yumurtalarının müzede yer aldığını vurgulayan Tanır şunları söyledi; “Deve kuşu yumurtasına yapılmış bir desenleme yada bir kaz yumurtasına yapılmış oyma son derece önemlidir. Bizim buradaki çalışmalarımızın her birinin ayrı değere sahip olduğunu ifade etmek istiyorum. Yumurta boyutuna baktığımızda ipek böceği yumurtasından, çekirge yumurtasından, deve kuşu yumurtasından köpek balığı yumurtasına varıncaya kadar ve çeşitli ırkların yumurtaları mevcuttur. Biz her birinin kıymetli olduğunu dolayısıyla buraya gelen ziyaretçilerin ilgisine bırakmak istiyoruz. Önemli olanı kendileri belirlesinler.”

“EN İLGİNÇ KÖPEK BALIĞI YUMURTASI”

Müzenin en ilginç yumurtasının köpek balığı yumurtası olduğunu belirten Müdür Tanır, “Buradaki en ilginç yumurtalardan birisi köpek balığı yumurtasıdır diyebilirim. İstanbul’dan bunu buraya getirdik. Dolayısıyla buraya gelenler tavuk yumurtalarını, güvercin yumurtalarını, kaz yumurtalarını ve yılan yumurtasından tutunda diğer canlıların yumurtalarını gördükten sonrada köpek balığı yumurtasını görünce daha da heyecanlanıyorlar. Dolayısıyla Dünya’dan 240 ırka ait yumurtanın burada bulunması da bu müzenin ayrı bir zenginliği olarak ifade edebiliriz” dedi.