‘Sağlıklı Nesiller İçin Sağlıklı Başlangıçlar’ projesine dahil olan 2017 yılında sezaryen yerine normal doğum yapan anneler Afyonkarahisar Emir Murat Özdilek Meslek Lisesi konferans salonunda bir araya geldi.

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Gebe Eğitim Merkezi Sorumlusu Gülten Gökkuş, 2017 yılında sezaryen yerine normal doğumu tercih eden annelerle tanışma ve doğum anılarını birbirleriyle paylaşmak için bir araya geldiklerini belirtti.

Gökkuş, gazetecilere yaptığı açıklamada Afyonkarahisar Gebe Eğitim Merkezinin doğum yapacak annelerin sağlıklı nesiller yetiştirmek için normal doğum noktasında çalışmalar yürüttüğünü dile getirerek, şöyle konuştu:

“Gebe Eğitim Merkezine gelen anne adaylarının hemen hemen hepsi normal doğumdan korkarak geliyor.  Toplumumuzda doğum konusunda negatif bir algı söz konusu. Yani anne adaylarımız normal doğumdan ve ağrı çekmekten korkuyorlar. Hatta normal doğumu hayalperestlik olarak algılıyorlar. Ağrı çekeceklerini düşündükleri için genelde sezaryen doğumu tercih ediyorlar.”

“Eğitimlere katılan anne adayları doğum esnasında ağrıları kontrol altına alıyor”

‘Sağlıklı Nesiller İçin Sağlıklı Başlangıçlar’  projesi kapsamında Afyonkarahisar Gebe Eğitim Merkezinde 2013 yılından beri anne adaylarına yapılan çalışmaları aktaran Gökkuş, “Biz anne adaylarının fizyolojisinin doğuma uygun olduğuna ikna ediyoruz. Doğum esnasındaki ağrı dalgalarıyla nasıl baş edeceklerini öğretiyoruz. Yine bir takım teknikler öğreterek, motivasyon sağlıyoruz.  Zaten kadın vücudu normal doğum yapmaya müsaittir. Kadın doğurmak için yaratılmıştır. Anne adayların normal doğum yapamayışının temel nedeni korkudur. Korkuyla insan vücudunun kasılmasıyla doğuma yol vermemektir. Burada eğitimlerle gevşeyen anne adayları bebeklerine rahatlıkla kavuşuyorlar. Bugünde 2017’de eğitimlerimize katılan annelerimizle doğum anlarını ve yaşadıklarını paylaşıyorlar. Ve onları dinleyince normal doğumda hiçbir ağrı yokmuş. Doğum öncesinde gevşeyen, rahatlayan ve nefes tekniklerini uygulayan anne adayları doğum esnasında ağrıyı çok hissetmiyor. Yine doğum dalgalarını hissediyor ama öyle anlatılanlar gibi kötü olmuyor. Özellikle eğitimlerimize katılan nefes teknikleriyle doğum esnasındaki ağrı dalgalarını kontrol altına aldılar.”

Gökkuş, Afyonkarahisar Gebe Eğitim Merkezinde 2013 yılından bugüne kadar yaklaşık 900 civarında anneye normal doğum yapmalarına vesile olduklarına dikkat çekti.

Afyonkarahisar Gebe Eğitim Merkezinin eğitimlerine katılan Fatma Okay da normal doğum farkındalığına dikkat çekti.

Okay, Sağlıklı nesiller için sağlıklı başlangıçlar projesine katılmaktan ve normal doğum yapmaktan dolayı çok mutlu olduğunu ifade ederek, şunları kaydet:

“Afyonkarahisar Gebe Eğitim Merkezine normal doğum endişeleri ve sezaryen fikirlerimizle başvurmuştuk. Ancak aldığımız eğitimler neticesinde korkularımızı yendik. Eğitimlere ve etkinliklere nefes ve gevşeme tekniklerini normal doğum esnasında uygulayarak sıfır ağrıyla bebeklerimize kavuştuk. Bu eğitimlerin sadece doğumda değil hayatımızın pek çok alanında farkındalık kazandırdı. Ve bakış açımızı değiştirdi.” diye konuştu.

Okay, ayrıca Afyonkarahisar’da normal doğum yapan annelerle dernekleşmeye gideceklerini vurguladı.