Türkiye’nin en önemli girişimleri arasında yerini alan ‘Yerli Otomobil’ e destek gün geçtikçe çığ gibi büyüyor. İller kendi aralarında yerli otomobilin üretim merkezi olabilmek için çeşitli kampanyalar başlattı. Afyonkarahisar’da da bürokratlar, siyasilerin ve STK’lar da yerli otomobil üretiminin en az bir bandının Afyonkarahisar’da olması için çeşitli girişimlerde bulunmaya başladı. 2021 yılında satışa çıkması hedeflenen yerli otomobil üretimi hakkında düşüncelerini aktaran Afyonkarahisar Basın İlan Kurumu Müdürü Selami Çalışkan, Türkiye’nin yerli otomobili yapacak gücü olduğuna dikkat çekerek, üretim bandının en az birisinin de Afyonkarahisar’da olması gerektiğini ifade etti.

“HER TÜRLÜ İMKANIMIZ VAR”

Kıbrıs’a deniz altından su götürecek teknoloji ve mühendislere sahip bir ülkenin otomobil yapacak mühendislerinin de olacağını kaydeden Müdür Çalışkan şunları aktardı: “Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu bana yetki versinler Kıbrıs’a su götüreyim dedi. O dönemde Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan: ‘Veysel Hocam yetki senin’ dedi. Bakanımız sözünü tuttu ve denizin altından suyu götürdü. Türkiye’de deniz altından Kıbrıs’a su götürecek bilgiye sahip bir bakanımız var. Böyle bir ülkede otomobil yapacak birçok mühendisimizin olduğunu düşünüyor ve buna inanıyorum.  Türkiye’nin yeterli sayıda bilgi ve tecrübeye sahip mühendisi de vardır. Bunun için arazilerimiz de müsait ve her türlü imkânımız da var.” 

“YERLİ OTOMOBİLE SAHİP ÇIKIN”

Afyonkarahisar’ın yerli otomobil girişiminde söz sahibi olması gerektiğinin atlını çizen Çalışkan: “Ben Afyonkarahisar’ın yerli otomobil üretimimde söz sahibi olmasını istiyorum.  Kendi şahsıma ait olan otomobili destek için sattım. Çünkü yerli otomobil çıkınca yerli otomobil alacağım. Buradan yöneticilere ve STK’lara sesleniyorum. Yerli otomobile sahip çıkın. Medya’nın da bu olaya sahip çıkması lazım. Afyon medyasında da bu konuda haber yapan basın mensuplarımızı tebrik ediyorum.  Bu konuda sevindirici gelişmeler var. Özel sektör otomobil yapacak ama üniversitelerimiz de nu konuya katkıda bulunması lazım. Ben bu konuda çalışan herkesi tebrik ediyorum” dedi. 

“EKONOMİMİZE KATKI SAĞLAYACAK”

‘Yerli otomobil üretilmeye başlandığında ekonomimizde çok büyük değişiklik olur’ diyen Müdür Çalışkan sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben Gazeteciler Derneğimizin Başkanı Mehmet Abdioğulları’ndan duydum. Şeker fabrikası yapılmadan önce Afyon’da 17 köy yoksulluk yaşıyormuş. Şeker fabrikasının kurulmasının ardından 17 köy kalkınır hale gelmiş. İnsanlar iş bulmuş ve huzura ermiş. Şimdi yerli otomobil en az bir bandı Afyonkarahisar’da olursa ketimizde işsizlik daha az olur ve ekonomi her geçen gün daha iyiye gider. Tabi ki; Türkiye’nin topyekûn kalkınması lazım. Yerli otomobil için 3 ilimizin ismi geçiyor Bursa, Sakarya ve İstanbul. Bu iller zaten kalkınmış artık diğer illerinde kalkınması lazım diye düşünüyorum.”