Hayata geçirilen projenim önemine değinerek, Afyonkarahisar’da ki mermercilerin dünyada tanınır markalar haline gelmesi gerektiğine dikkat çekti.

Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA)ile İscehisar Organize Sanayi Bölgesi (OSB) tarafından yürütülen Mermerde Yüksek Verim Yüksek Katma Değer Projesi’nin başlangıç ve mutabakat toplantısı gerçekleştirildi. ATSO’da gerçekleşen toplantıya; Vali Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yusuf Balcı, İscehisar Kaymakamı Ali Altınkaynak, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, İscehisar Belediye Başkanı Mustafa Çibik, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Recep Oyur, İscehisar Mermer İhtisas OSB Müdürü Muhammed Bacaksız, Yönetim Kurulu Üyeleri ile mermer sektöründe faaliyette bulunan iş adamları katıldı. İscehisar Mermer İhtisas OSB Müdürü Muhammed Bacaksız, katılımcılara; “Mermerde Yüksek Verim Yüksek Katma Değer Projesi” ile mermer işleme teknolojileri konusunda slayt sunumu eşliğinde bilgiler verdi.

“Ürettiğimizi satmamız gerekiyor”

Toplantıda bir konuşma yapan Vali Mustafa Tutulmaz, mermer sektörünün Afyonkarahisar’ın ana itici gücü olduğunu ifade etti. Tutulmaz şöyle konuştu: “Mermer önemli, bugüne kadar geldiği nokta da önemlidir. Ancak bu yeterli değildir. Bunu daha iyi bir aşamaya getirmek adına bu proje inşallah bir başlangıç olacaktır. Mermerimizin katma değerini arttırabilmek, markalaşabilmek, pazarları bulabilmek, pazarlara ulaşabilmek, pazarı yönlendirebilmek yada pazarın ihtiyacına göre mal üretebilmek çok önemlidir. Meseleye hangi açıdan bakarsak bakalım önemlidir. Çünkü ürettiğimiz ürünü satmamız gerekir. Bunu satmadan üretmemizin bir anlamı yok. Zaten uzun vadede de bu devamlı olmaz. Satabilmemiz için de öncelikle bizim pazarın ihtiyaçlarını iyi analiz etmemiz lazım, meseleye o yönüyle bakmamız lazım. Pazarları bizim yönlendirmemiz lazım. Zaman zaman da biz yeni buluşlarla da pazarı yönlendirebiliriz. Sadece ihtiyaca da bakmamamız lazım. Hem buluşlarla, hem de pazarın ihtiyacını birlikte ele almamız lazım. Ama en önemlisi bunu yapacak insanların eğitilmesi ve daha nitelikli hale getirilmesidir. Bu da bu projenin en önemli ayaklarından birisidir. Bizim üretim kadar bunların bir marka değeri halinde pazarlanması çok daha önemlidir. Bugün aynı hizmeti sunan ama markası bilinen bir ürünü daha yüksek bir ücret karşılığında almaya vatandaşlar daha hazırdır. Onu daha güvenilir bulduğu için mevcut markalarımızı daha iyi hale getirmemiz lazım. Yanlarına yeni ve daha kaliteli markalar getirmemiz lazım.”

“Bilgiyi artık üretime döndürmemiz lazım”

‘İscehisar’daki, Afyonkarahisar’daki mermercileri dünyada tanınan markalar haline getirmemiz lazım’ diyen Vali Tutulmaz: “Zaten tanınıyorlar ama bunları daha da tanınır hale getirmemiz lazım. Bir de markaları seçerken belki de biraz daha uluslararası düzeyde akılda kalabilecek markalar üzerinde girişimcileri yönlendirmemiz lazım. Bizim için bazı kelimeler yöresel anlam ifade edebiliyor, ama uluslararası arenada bunların daha kalıcı, daha kısa şeylerle hafızada kalacak şekilde olmasında fayda var. Buna da bu eğitim anında sadece üreticilere ve çalışanlara değil, müteşebbislerin de aslında bilgilendirilmesinde fayda var. Eğitimin çok yönlü olmasında fayda var. Ben bu yönüyle önemsiyorum. Bir de bu projenin önemli gördüğüm yönü genelde şehrin dinamiklerinin hepsi projenin bir paydaşı. İşte Özel İdare, Üniversite, Ticaret ve Sanayi Odası, Mermerciler Derneği, Mermer Organize Sanayi Bölgesi yani bu alanda söz söyleyebilecek ya da sorumlu olabilecek herkes işin içinde. Bu da güzel bir başlangıçtır. İnşallah sonuna kadar da bunu devam ettiririz. Başlamak kadar bitirmek de önemlidir. Bu yönüyle benim gerçekten önemsediğim bir proje. Hem kamu kurumlarının iş birliği yapabiliyor olması, birlikte ortak hareket edebiliyor olması, hem de üniversitenin bu işin içinde bizzat olması her açıdan çok önemlidir. Üniversitemiz özellikle iyi destek vermelidir. Artık bizim bilgileri üretime döndürmemiz lazım. Bilginin kitaplar arasında kalan bir bilgi olmaktan çıkması lazımdır. Sadece bu alanda değil her alanda Afyonkarahisar’ımızda güzel fırsatlar var. Bizim motor gücümüz olan, itici güç olan mermerin daha da kazançlı hale getirilebilmesi, daha da katma değerinin arttırabilmesi adına güzel bir proje. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ancak aynı heyecanı iki yıl boyunca devam ettirmemiz gerektiğini de buradan ifade etmek istiyorum” dedi.