Afyonkarahisar Ceba Turizm İşletme Sahibi Cezir Metin, yaklaşık 20 yıldır turizm alanında kente hizmet verdiklerini belirtti.

İlk kuruldukları yıllarda Afyonkarahisar’da turizm kültürünün zayıf olduğunu dile getiren Metin, Anahaber Gazetesine yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
“Özverili çalışmalarla şehirde güzel bir turizm potansiyeli oluşturduk. Artık Afyonkarahisar’da herkes tarafından da biliniyoruz.  İlk yıllarda acenteyi kullanarak bir yerlere gitmeye vatandaşlar biraz soğuk bakıyordu. Acenteler pahalı firmalarmış gibi gözüküyordu. Yavaş yavaş bu algıyı halkımızın üzerinde kırdık. Fiyat anlamında cazip tekliflerimiz olduğunu anlattık. Ve halkımızın yurt içi ve yurt dışına seyahat etmelerini sağlıyoruz. Ülkemizi tanımalarına ve yurt dışı organizasyonlarında bulunuyoruz.”

Metin, turizme çıkacaklar için erken rezervasyon avantajlarından faydalanmalarını istedi. Yıl içerisinde tatil düşünenlerin Aralık ayı itibariyle erken rezervasyonlara başlayabildiğini aktaran Metin, “Bu hassasiyetleri düşünen insanlar, yaz tatillerini % 40 - % 50 daha indirimli yapabiliyorlar. Yine rezervasyon yapıp da gidemeyenler de sigorta imkanlarından yararlanabiliyorlar. Gidemedikleri halde ödedikleri paranın tamamını geri alabiliyorlar. Sonuçta ortada oluşan riskte ortadan kalmış oluyor. Bu bağlamda herkes erken rezervasyon imkanlarından faydalanabilir. Hali hazırda da erken rezervasyon döneminin son günlerini yaşıyoruz. Eğer tatil düşünen Afyonkarahisar halkının biraz elini çabuk tutmasını tavsiye ediyorum.”

“Erken rezervasyon yaptıran kazanır”

Metin, geçen yıl turizm sektöründe yaşanan olumsuzlukların dolayı fiyatların düşük seyrettiğini hatırlatarak, bu yıl Türkiye’ye yabancı turistlerinden geleceğinden dolayı fiyatlarda yükselme olacağını kaydetti.

‘Tatil için hızlı davranan kazanır’ diyen Metin, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Son yıllarda Afyonkarahisar halkı, kültür turları ve tatil rezervasyonları büyük ilgi gösteriyor. Halkımız iç turizmde genelde Karadeniz’deki mekanlarını tercih ediyor. Oralara yaklaşık bir hafta süren turlar düzenliyoruz. Karadeniz Bölgesinin tamamını içine alan turlar bunlar. Yine Kapadokya, İstanbul, Çanakkale turları da revaşta. Afyonkarahisar halkı yurt dışı turlarını genelde İtalya’dan yana kullanıyor. Yine Hollanda, Fransa, Belçika ve Lüksenburg’a ilgi gösteriliyor. Akabinde Prag, Viyana ve Budapeşte’ye de yoğun bir ilgi var.” diye konuştu.

“Afyonkarahisar’ın %10’u tatil düşünüyor”

Maddi açıdan en uygun yurt dışı turlarının Balkan ülkeleri olduğunu ifade eden Metin, bu seyahatlerde yaklaşık 6-7 ülke gezilebildiğini söyledi. 

Afyonkarahisar’da her yıl yurt içi seyahatlerin yurt dışından fazla olduğuna dikkat çeken Metin, bunun sebebini fiyat olanaklarından kaynaklandığını belirterek, “Yurt dışı turlarının en büyük problemi vizedir. Bu tür sıkıntılar da halkın yurt içi tatil yörelerine yönlendiriyor.  Türkiye’de tatile gitme oranı % 5 civarında gezerken, Afyonkarahisar’da bu oran %10’lara doğru tırmanmaya başladı. Kente bulunan bütün acentelerimiz güzel çalışmalar yapıyor.” ifadelerini kullandı.