7 gün 24 saat yangına müdahaleye hazır bir şekilde nöbet tuttuklarını ifade eden Afyonkarahisar İtfaiye Müdürü Ali Çetin; “Çıkan yangınları en az zayiatla söndürmeye çalışıyoruz. Fakat olay yerine intikal ederken yanlış park edilen araçlar yüzün zaman zaman sıkıntı yaşayabiliyoruz. O yüzden vatandaşlarımızda yanlış park konusunda hassasiyet bekliyoruz” dedi. 

Afyonkarahisar İtfaiye Müdürlüğünün çalışmalarını yıl içerisinde gerçekleştirdikleri çalışmaları anlatan İtfaiye Müdürü Ali Çetin, 82 itfaiye personeli 21 müdahale aracıyla göreve 24 saat hazır olduklarını kaydetti. 2016 yılı içerisinde 359 yangına müdahale ettiklerini kaydeden Çetin şöyle devam etti: “İtfaiye müdürlüğümüz 7 gün 24 saat esasına göre çalışıyor. Burada personelimiz 3 vardiya uygulaması şeklinde görevlendiriliyorlar. 112 Müdürlüğümüzün içerisinde bizim itfaiye birimimiz çağrı alıcı olarak bekliyor. İlk ihbar 112 acil çağrı merkezine geliyor. Orada durum değerlendirilmesinin ardından yangının türü, şekli nerede olduğu belirlendikten sonra itfaiye müdürlüğümüz bünyesindeki santralimizde bildirildikten sonra ekiplerimiz harekete geçiyor. İhbarı aldıktan sonra en kısa sürede olay yerine intikal etmek için çalışıyoruz. Olay yerine ulaşma süremiz bölgeye ve trafik sıkışıklığına göre değişiyor. Fakat biz ulaşabileceğimiz en minumun sürede ulaşmak için çalışıyoruz. Biz şuana kadar gerçekleştirdiğimiz yangı söndürme çalışmalarında zamandan dolayı hiçbir sıkıntı yaşamadık. Yeter ki; yangın hissedildiği anda direk ihbar edilsin. Vatandaşlar ilk önce kendi söndürmeye çalışıyor. Bu doğru bir davranış ama bu esnada ihbarda edilirse daha sağlıklı olur.”

“Yangını en az zayiatla söndürmeye çalışıyoruz”

Olay yerine intikallerinin ardında ilk önce çevre güvenliğini alarak yangına müdahale ettiklerine dikkat çeken Müdür Çetin: “Olay yerine vardıktan sonra olay yeri ilk önce görevli ekiplerimiz tarafından değerlendiriliyor. Olay yerinin yangın durumuna bakılıyor eğer burayla ilgili muhtemel yangının genişlemesine ya da daha büyük zararlar açacak yerler varsa o kısımların önlemleri alınıyor. Çevre güvenliği de alındıktan sonra yangının etrafı çevrilerek boğma yöntemiyle en az zayiatla söndürmeye çalışıyoruz. Söndürülmesinin ardından soğutma çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

“Ev yangınlarıyla kış aylarında karşılaşıyoruz”

Ot yangınlarıyla yaz aylarında ev yangınlarıyla ise daha çok kış aylarında karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Çetin, yangıların dışında kurtarma operasyonları da gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Kış aylarında araçların motor kısımlarına sığınan hayvanları da kurtarmak için çalıştıklarını dile getiren Çetin: “Dönem dönem yangın çeşitleri de değişiyor. Ot yangınlarıyla kış aylarında çok fazla karşılaşmayız. Ot yangının genelde otların yeşerdikten sonra kuruma dönemlerine geçtiği zamanlarda karşılaşıyoruz. Ev yangınları da genellikle bacadan kaynaklandığı için çıkıyor. Bazı durumlarda aşırı elektrik yüklenmesinden çıktığı da görülüyor. Bunlarda genellikle kışa doğru başlıyor. Ekim ayından itibaren soğuk dönelerde ev yangınlarında artış oluyor. Soğuk havalarda hayvanlar araçların motor bölgelerine sığınıyorlar. Isınmak için oraya giriyorlar. Bize gelen ihbar üzerine biz bu tip vakalara da müdahale ediyoruz. Bizim için o hayvanın oradan kurtarılması ve aracın sahibine sağlam bir şekilde teslim edilmesi gerekiyor” diye konuştu. 

“Kazada sıkışanlara sağlık ekipleriyle müdahale ediyoruz”

Kaza yapan araçlarda sıkışan vatandaşları da kurtarmak için sağlık ekipleriyle beraber ortak çalıştıklarının altını çizen Çetin: “Seyir veya park halindeki araçlarımızda yangın çıkabiliyor. Bu yangınlarda genelde araçların kendi elektriksel sebeplerinden meydana geliyor. Sıkışmalı trafik kazaları meydana geliyor. Bu tip kazalarda araçlarda sıkışan vatandaşlara müdahale ediyoruz. Bu müdahaleyi sağlık ekipleriyle beraber en güzel ve doğru şekilde gerçekleştiriyoruz. Çatı kurtarmaları gerçekleştiriyoruz.  Zaman çatılara çıkan kedi, köpek gibi hayvanlar mahsur kalıyor yine onları da kurtarmak için çalışıyoruz” şeklinde konuştu. 

“Yangını en aza indirgemek için öğrencileri bilgilendiriyoruz”

‘Zaman zaman itfaiye müdürlüğümüze okul öğrencileri ziyaret ediyor’ diyen Müdür Çetin şöyle konuştu: “Biz onlara yangın çıkmadan alınabilecek önlemleri anlatıyoruz. Kendilerinin yalnız kaldığı dönemlerde neleri yapmamaları gerektiklerini anlatıyoruz. İtfaiye olarak bizim yangınlara nasıl müdahale ettiğimizi yangın ile karşılaştıklarında neler yapıp bize nasıl haber vereceklerini anlatıyoruz. Bu sayede yangınlara karşı öğrencilerimizi bilinçlendiriyoruz. Bu sayede çıkabilecek yangınları en aza indirgemeyi hedefliyoruz. Şuan kadar bize talepte bulunan tüm okul öğrencileri misafir edip bilgilendiriyoruz.” 

“Yangını fark eder etmez ihbar edin”

Yangı ihbar konusunda vatandaşların hassas davranmasını isteyen Çetin sözlerini şöyle sürdürdü: “Yangın çıktığı andan itibaren bunu gören vatandaşlarımız kesinlikle ihbar etsinler. Buna vatandaşlarımız kesinlikle kayıtsız kalmasın. Bize ne kadar erken haber gelirse bizim müdahalemiz de o kadar hızlı oluyor. Bizim olaydaki ilk amacımız can kaybının olmaması daha sonra ise maddi kaybı önlemek. Bu ikisini önlemek için bizim yangınlardan haberdar edilmemiz gerekiyor. Benim vatandaşlardan tek ricam bize bu yönde katkı sağlamları. İntikal esnasında çok fazla sıkıntı yaşamıyoruz. Özellik vatandaşlarımızdan ara sokaklarda yanlış park yapmaları bizi yavaşlatabiliyor. Bu konuda vatandaşlarımızı hassas olursa çalışmalarımız daha iyi olur.”