Afyonkarahisar Hizmet Turizm İşletme Sahibi Selahattin Ulu,  kentten yaklaşık 25 yılda 1 milyonun üzerinde hacı ve umre adayını kutsal topraklara götürdüklerini kaydetti.

Ulu, Türkiye genelinde Hac ve Umre Organizasyonlarında Afyonkarahisar’ın ilk 10’da yer aldığını belirtti.
Afyonkarahisar halkının Ramazan ayı dolayısıyla umre ve hac organizasyonlarına büyük ilgi gösterdiğini dile getiren Ulu, Anahaber Gazetesine yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Ramazan ayı kış aylarına denk geldiği dönemlerde her yıl acente olarak yaklaşık 800-1000 civarında hemşerimizi kutsal topraklara götürüyorduk. Fakat son yıllarda Ramazan ayına denk geldiği için özellikle kırsal alandaki halkımız, çiftçilikle uğraştığı için işi oluyor. Bu dönemlerde de 300-400 düşüyor. Bu yılda acente olarak 300’ün üzerinde hemşerimizi kutsal topraklara gönderdik.”

“45 yaş altı kadınlardan alınmayan vize konusu”

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Özel Acenteler arasında kıyaslamalarda bulunan Ulu, düzenlenmesi gereken bazı önemli hususların olduğunu vurguladı.

‘Kutsal topraklara bir defa giden bir daha gitmek istiyor’ diyen Ulu, “2017 yılı içerisinde yaklaşık bin 500 Afyonkarahisarlı’nın hacca gittiğini düşünüyorum. Umre sayısı tabii çok fazla.  Genelde % 60’ını Diyanet götürüyor. % 40’ını da özel firmalar götürüyor. Buda yanlış aslında. En azından  % 50’ye % 50 olmalıdır. Buda özel şirketler arasında rekabeti doğuruyor.  Yine Suudi Arabistan’ın umreye giden kadınlar için 45 altındakilere vize ücreti almıyor. Onu da Diyanet üzerinden gidenler için. Fakat özel acenteler üzerinden giden 45 yaş altındaki kadınlardan 100-150 dolarlık vize ücreti alınıyor. Bu yüzden umreye gidecek 45 yaş altı kadınlarımız acenteleri tercih etmiyor.  Bu ücret konusundan biz mağduruz. Çünkü kadınlar ücret alınmadığını duyuyorlar. Fakat herkesin aklına farklı düşünceler gelebiliyor.”

‘Tüm Müslümanlara kutsal topraklara gitmelerini nasip etsin’ diyen Ulu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Allah bütün Müslümanlara Kabeyi görmeyi nasip etsin. Bir defa gidenlere de tekrar orayı görmeyi nasip etsin. Hacca gitmek zaten farz. Allah herkese de kutsal toprakları görmeyi nasip etmiyor. Türkiye’nin en zengini Sabancı’da kutsal toprakları göremedi. Allah nasip etmedi. Demek ki, insanın kutsal topraklara çağrılması lazım.” ifadelerini kullandı.