Türkiye ile Çin arasında Türk kirazlarının Çin’e ihracatı ile ilgili protokolün geçtiğimiz günlerde imzalanmasından sonra Çin’e kiraz ihraç edecek olan firmaların bahçe ve paketleme tesisleri Tarım Bakanlığı ile Çin Tarım Bakanlığı tarafından geçen hafta akretide edilmişti. Çin’in Türkiye Büyük Elçiliği diplomatları Afyonkarahisar’a gelerek Anadolu Kiraz Tarım firmasını ziyaret etti. Sultandağı ilçesinin Yeşilçiftlik beldesinde kiraz bahçesini gezen 48 kişilik heyet bol bol kiraz topladı ve topladıkları kirazları test etti. Sultandağı kirazlarının lezzetine hayran kalan Çin heyetine Çin Büyükelçiliği Müsteşarı öncülük etti. Çin’in Ankara Büyükelçisi ile Çin Türkiye Ticaret Müsteşarının selamlarını getiren Çin heyeti Afyonkarahisar’dan Çin’e kurulan ticaret köprüsünün hayırlı olmasını dilediler.

Heyetin kiraz bahçesindeki gezisine Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ESOB Başkanı A. Kadir Konak ile Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap da eşlik ettiler.

Tarım ürünleri ihracatı hızlanacak

Çin'in Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Qiudong Qi, gazetecilere yaptığı açıklamada, iki ülke arasında yapılacak tarım ürünleri ihracatının önemli olduğunu söyledi. Türk kirazının kaliteli ve güzel olduğuna dikkati çeken Qi, şunları kaydetti: "Bu sene Afyon kirazı Çin'e ihracat yapılacak. Hayırlı olsun. Yakın yıllarda hem Türkiye tarafından hem de Çin tarafından kiraz ihracatı için çalıştık. Bu sene sonuca ulaştı. Bundan sonra Türkiye'den tarım ürünleri ihracatını bekliyoruz. Bugün büyükelçiliğimizden ve Türk arkadaşlardan da geldiler. Türkiye'nin kirazlarını çok beğendik. Türkiye'de yaşadığım için daha önce de kirazların güzelliğini duyuyordum. Beğenerek yiyordum. Gerçekten çok güzel kirazlar gördüm. Bizi buraya davet ettiğiniz için çok teşekkür ederiz."

Dalından kiraz topladılar

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise Afyonkarahisar kirazının ününün ülke sınırlarını aştığını dile getirdi. Çinli konuklarla birlikte dalından kiraz toplayan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, “Sultandağı ilçemizde Çin'in Ankara Büyükelçiliğinden gelen 48 kişilik Çin heyeti ile birlikte bir kiraz bahçesindeyiz. Çin Büyükelçiliği ticaret müsteşarını ve diğer ilgilileri Afyonkarahisar'da ağırlıyoruz. ATSO başkanınız, bakanımız, milletvekillerimiz ve şahsımın da destekleriyle, İl Tarım Müdürlüğümüz yetkililerin de yardımıyla bu sene ilk ihracatı Çin'e yapmış olduk. Hüsnü beyle birlikte ellerimizle topladığımız kirazı da Çin Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarına bizzat hediye ettik. Gelen Çin heyeti Sultandağı’nda, Afyon'da olmaktan çok mutlu oldular” dedi. 

Büyük bir sorun aşıldı

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser de Afyonkarahisar'ın kiraz üretimi konusunda Türkiye'de en önde gelen illerden biri olduğunu, ciddi miktarda üretim yapıldığını belirtti. Kaliteli ve iyi ürünün Afyonkarahisar'da olmasına rağmen Afyonkarahisarlı bir firmanın Çin'e ihracat yapamadığını söyleyen Serteser, bu yıl akredite olan Afyonkarahisarlı firmanın da Çin'e kiraz ihracatı yapacağına işaret etti.