2016-2017 eğitim- öğretim yılında meslek edindirmeye yönelik 1124 kurs açtıklarını ifade eden Halk Eğitim Merkezi Müdürü Murat Diktaş açılan kurslar kapsamında 29 bin kişiye meslek edindirme ağırlıklı sertifika verdiklerine dikkat çekti.

Yılda binlerce kişiye meslek edindiren Halk Eğitim Merkezi, yaptığı çalışmalarla halkın takdirini topluyor. Her başvuruya göre kursların açıldığı HEM’in bünyesinde 3266 çeşit kurs bulunuyor. Eğitim Merkezinin çalışmalarını değerlendiren Kurum Müdürü Murat Diktaş, tüm vatandaşları HEM’i görmeye davet etti. Her geçen yıl kurs açma sayılarının artarak devam ettiğini ifade eden Müdür Diktaş, kursiyer katılımın oranının ise her yıl 3’te 1 oranında artış gösterdiğini dile getirdi. Diktaş şunları kaydetti: “2 yıldır kurs sirkülasyonumuz artarak devam ediyor. İstatistiği veri olarak 2016-2017 yılında bin 124 aktif kurs açtık. Normalde sayımız daha fazla ama bazı kurslarımız yarıda kapandığı için onları saymıyoruz. Bu rakam tamamlanmış kurslarımız. Tamamlanan bu kurslarda 28 bin 74 kursiyer belge almaya hak kazandı. 1 Eylül itibariyle bugüne kadarda 410 kurs açtık. Yani dönemin 3’te 1’lik kısmında 10 bin 425 kişiyi de belge teslim ettik. Bu mantıkla da katılım her yıl yaklaşık 3’te 1 oranında artıyor.” 

“Online başvuru yapabilirler”

Kursa başvurmak isteyenlerin mobil uygulamadan veya kurumun internet adresinden başvuru yapabileceklerini dile getiren Diktaş: “Kursa katılmak isteyenlerin artık binamıza gelmesi zorunlu değil. Çünkü, mobil ve internet üzerinden başvuruya geçtik. Bu avantajın kursiyer sayımızın arttıracağını düşünüyorum. Kursa katılmak isteyenler afyonkursbaşvuru.com’a girdiklerinde direk başvurularını yapabiliyorlar. Orada öncelikli ne kadar kurs varsa tamamını orada görülüyor. Yine aynı şeyi internet sitemizden de görebiliyorlar. Onun dışında halk eğitim merkezimize de bekliyoruz. Çünkü her gün yaklaşık saat 10:30’a kadar bütün sınıflarımız da kurs faaliyetlerimiz devam ediyor. Gelirler, görürler kurslarımızı ziyaret ederler, sohbet ederler. Bu kurslarımızı ziyaret ederek kendi ilgi alanlarına dönük kurslarımızı tercih edip başvurularını yapabilirler” dedi

“En güzel reklamı kursiyerlerimiz yapıyor”

Açılan kursların ağırlıklı olarak meslek edindirmeye yönelik olduğunu ifade edem Müdür Diktaş: “Kurslarımıza gelip de aynı zamanda yaptıkları ürünüler üzerinden para kazanan vatandaşlarımız da var. Çünkü bizim kurslarımız meslek edindirme ağırlıklı.  Biz kurslarımızı tanıtımını en güzel kursiyerlerimiz yapıyor. En iyi reklam kursiyerlerimizin çevresine arkadaşlarına duyurmasıyla gerçekleşiyor. Onun dışında yerel ve ulusal basınımızla yaptığımız çalışmalar. Biz Afyonkarahisar’da tüm vatandaşlarımıza ulaşmaya çalışıyoruz” diye konuştu. 

“Kursiyerlerin yüzde 85’i kadın”

‘Kursiyerlerimizin yaklaşık yüzde 85’i kadın’ diyen Diktaş: “Bayanların talebi gün geçtikçe artıyor. Gün içinde hatta günün tamamını burada geçiren hanımlarımızda mevcut. Bayanlara çok rahat ulaşabiliyoruz. O yönden bir sıkıntımız yok.  Biz 7-70’e her alandayız. Dolayısıyla kurumlarımızın, STK’larımızın, iş yerlerimizin bütün alanlarıyla ilgili taleplerini bakanlık ve bizim yerel protokollerle yaptığımız taleplerle onların ihtiyaçlarına karşılık veriyoruz. Çünkü bizim sistemde 3 bin 266 çeşit kursumuz var. STK’ların özel taleplerini karşılayabiliyoruz. Gençlik merkezlerimizde gençlere yönelik kurslarımız, belediye alanlarında değişik, kültürel ve el sanatları kurslarımız, il müdürlüklerindeki kurslarımız, açık ve kapalı ceza evlerindeki kurslarımız, huzur evindeki kurslarımız KYK’daki kurslarımız, hayatın ve birimlerin tamamında talep olan bize ihtiyaç duyulan her alanda varız.”

“Ara eleman yetiştirme kurslarından mezun olup işsiz kalan yok”

Ara eleman yetiştirme kurslarından mezun olup işsiz kalan kimsenin olmadığını dile getiren Diktaş: “
İŞKUR’la yaptığımız kursların verileri o kurumda vardır. Takip edebiliriz ama dışındaki kurslarımızda takip etme şansımız yok sadece bizi ziyaret için gelenler olursa onlar üzerinden haberimiz oluyor. Piyasaya ara eleman yetiştirme kurslarımızdan mezun olup çalışmak isteyip de boşta kalan kimse olmuyor. Aşçı yardımcılığı ve pastacılık bu tür kurslarımızda zaten ara eleman kursları. Bunlar bölgesel iş olduğu için hemen iş bulunuyor zaten. Yeter ki istesinler” ifadelerini kullandı. 

“Meslek edindirme kursları ilgi görüyor”

En çok ilgi gören kursların pastacılık, takı tasarım olduğunu dile getiren Diktaş: “En çok ilgi gören kursumuz hijyen kursumuz çünkü bütün sektörde zorunlu ve denetime tabi olduğu için her hafta 30’ar kişiden oluşan hijyen kursumuz oluyor. Bu kursumuz 2 gün sürüyor. 2. Sırada yine hizmet sektörüne dönük olan aşçı yardımcılığı ve yaş pasta yapımı kurslarımız oluyor. Bu iki kursumuzun talebi dolu. 2. Sırada takı tasarım ve onunla başa baş giden doğalgaz, katı ve sıvı yakıt yakıcılığı kursları. Ağırlıklı olarak her zaman meslek edindirme kursularımız ilgi görüyor” şeklinde konuştu. Tüm Afyonkarahisarlıları HEM’i görmeye davet eden Diktaş, tüm vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için çalıştıklarını belirterek konuşmasını tamamladı.