Başta Afyonkarahisar olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinde sigara ve alkole karşı başlattığı mücadeleyle ün salan 91 yaşındaki Ahmet Yeşilay hayatını kaybetti. Merhum Muhittin Ağılgat'ın oğlu Merhum Ziya Ağılgat'ın kardeşi Bekir, İbrahim, Adnan, Abdurrahman, Muhittin Yeşilay'ın babaları Yeşilay Beton’un sahibi Ahmet Yeşilay’ın ölümünü sevenleri üzüntüyle karşıladı. Pazar günü Kocatepe asri mezarlığında kılınan cenaze namazının ardından merhum Yeşilay toprağa verildi. Kılınan cenaze namazına Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, İl Genel Meclis Başkanı Burhanettin Çoban, STK temsilciler, daire müdürleri, Yeşilay ailesi ile Yeşilay gönüllüleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

MÜCADELESİ GENÇLİK YILLARINDA BAŞLADI


Ahmet Yeşilay, 1929 yılı Afyonkarahisar İli Sinanpaşa İlçesi Ahmetpaşa Kasabası doğumlu olup, Ahmetpaşa İlkokulu’nu bitirdikten sonra Afyonkarahisar merkezde askerlik çağına kadar demirci çırağı olarak çalıştı. 1951 yılında tamamladığı askerliği sonrasında girdiği işle birlikte, ilk arabasını aldığında sigarayla mücadelesi de başladı. Askerliğini yaptığı sırada şoförlüğü öğrenerek, askerlik dönüşünde 1951 yılında Afyon Belediyesi’nden ehliyet aldı. 5 yıl kadar YSE’ de çalışarak, daha sonra ayrılıp, hurda bir kamyon alarak kum ve kömür nakline başladı. Uzun yıllar şoförlük yaparak geçimini sağlarken bu sırada sigaraya olan düşmanlığını bırakmadı. 


SİGARA SÜRÜNDÜRÜR, İÇKİ OCAK SÖNDÜRÜR


1968 yılında, Sinanpaşa İlçesi'nde öğretmenlik yapan Arkadaşı öğretmen Yusuf Dalyan'ın sigara nedeniyle bacaklarının kesilmesi üzerine yıllar önce başlattığı alkol ve sigaraya savaşı sürdü.  Arkadaşının bu durumu karşısında sigara ve alkole savaş açan Ahmet Yeşilay, 1968 yılında 80 bin TL’ye bir kamyon satın aldı. İlk işi, aracın yanına Yeşilay amblemini yaptırarak ön kısmına da “Sigara süründürür, içki ocak söndürür” sloganını yazdı. Sonraki yıllarda da kullandığı araçlara bu sloganı yazdırdı. İnsanları uyarmak için kendi kamyonuna yazı asarak, gezici olarak da dikkatleri konuya çekmeyi çok iyi başarmıştı. 


Mücadelesi soyadına yansıdı


Gezici mücadeleye ek olarak Afyonkarahisar’ın merkez noktalarına kendi bütçesinden hazırlattığı sigara karşıtı afişleri astı. Okul okul, köy köy, gezerek sigaranın ve alkolün zararlarına anlatmaya çalıştı. Onun BU mücadelesi soyadına yansıdı. Bu dönemden sonra Yeşilay Ahmet olarak tanınırlığı ile birlikte Ağılgat olan soyadını 1990 yılında Yeşilay olarak değiştirdi. Ailesi de bu kararına destek verdi. 


Sigara konusunda herkes önlemini almalı 


Merhum Yeşilay unutulmayan sözleri şöyle: “5 oğlum, 1 kızım var. Çocuklarıma sigara içmemeleri için çok titiz davrandım. Benim gibi diğer aileler de çocukları konusunda titiz olmalı. Çocuklar, bazen özentiyle, bazen görerek sigara ya da içkiye başlıyor. Bundan üzüntü duyuyorum. Herkes önlemini almalı " 

Sayısız ödül aldı


Ailece “Yeşilay” soyadını alırken yine aynı yıl düzenlenen “ Sigara ve İçkiyle Mücadele Konferansı” sırasında sinema sanatçısı Cüneyt Arkın ve dönemin Belediye Başkanı Erdal Akar tarafından ödüllendirildi. Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Merkezi’ni sık-sık ziyaret ederek etkin mücadele yöntemlerini öğrenen Ahmet Yeşilay, her yıl dini ve milli bayramlarda, düğünler ve özel günlerde hazırlattığı el broşürlerini dağıttı. Yeşilay Cemiyeti’nin kentte tanınması için çalışmalar yaparak, bu çalışmayı daha da ilerleterek Yeşilay Cemiyeti Afyonkarahisar Şubesi’nin İl’imize kazandırılmasında öncü oldu.


Emine Erdoğan’dan ödül aldı


“2014 Yeşilay’ın Enleri "ödül töreninde "Türkiye’nin En Yeşilaycı Vatandaşı" unvanına layık görülen Ahmet Yeşilay, ödülünü Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan’ın elinden aldı. Ahmet Yeşilay’ın mücadelesi ömrü boyunca hep devam etti. Sigara ve alkole karşı yazdığı akrostiş şiirle hafızalarda ve gönüllerde ayrı bir yer edinen merhum Ahmet Yeşilay’in hafızalara kazınan o şiiri: 


"Yeşil bir dünya istiyorum, enginleri aşacak,
 Eşle, dostla iyilikle koşacak. 
 Ş en, şakrak güler yüzlüdür dileğim, 
 İ yi bir sıhhat için ileriyi görelim. 
 L akin içki, sigara tüketiyor ömrü, 
 A ileler küçülüyor, yok oluyor nesil..
 Y eşilay Ahmet bunu böyle diyor.."