Afyonkarahisar Sigorta Acenteleri Derneğinin (AFSAD) bir termal otelde düzenlediği toplantıya katılan SAİK Başkanı Hüseyin Kasap, Sigorta Acentelerinin kredi kartı satışına başlamasının Türkiye için ilginç ve yeni bir konu olduğunu söyledi.

Sistemin dünyanın gelişmiş sigorta pazarlarının olduğu ülkelerde uygulandığını dile getiren Kasap, gazetecilere yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Almanya, İngiltere gibi özellikle de sigorta pazarının geliştiği ülkelerde sigorta acenteleri finansal ürünlerin satışına aracılık ediyor. Buda tabi çoğunlukla banka kredileri ve fonları gibi ürünler için 1 Aralık’ta Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek beyle yaptığımız ziyarette sektörümüzü ve acentelerimizi anlatırken acentelere de Türkiye’de finansal ürün satışı noktasında önünün açılmasını istedik. Sayın Şimşek, uzun yıllar İngiltere’de yaşadığı için oralardaki durumu çok iyi biliyor. Oda bürokratlarına talimat verdi. Acentelerin önünü açın. Bu işin de yolunu açalım dedi.” 

“Türkiye’deki bankalarla görüşmeye başlayacağız”

Geçen haftada Avrupa Sigorta Aracıları Federasyonunun yıllık toplantıları için Dublin’e oradan da Köln’e gittiğini aktaran Kasap, “Oradaki meslektaşlarımla bu işi konuştum. Onların bu işi nasıl yaptığını yakinen inceleme fırsatım oldu. Şimdi biz, Hazine Bürokrasisiyle görüştüğümüzde proje hazırlayıp getirin bizde ona yol verelim. İzin verelim dediler. Bu Avrupa görüşmelerinin arkasında Bankalarla Türkiye’de görüşmeye başlayacağız. Onlarla da bu işi olgunlaştırdıktan sonra da sektörde 15 bin 700 civarında bir acentemiz var. Onlara taşıt kredisi, konut kredisi ve kredi kartı satışı konusunda acentelerimiz aracı olarak kullanacağız. Zaten acentelerimiz sabahtan akşama kadar müşterileriyle beraberler. Onların bu ihtiyaçtan hem haberleri oluyor. Hem konut aldığından hem de araç aldığından haberi oluyor. Acenteler onlara yol gösterecek. En uygun kredi nerededir? Hangi bankadadır? Onun  yolunu gösterecek. Bu arada kendi müşterisinin kasko, poliçelerini de yapacağı için yıllardır acente, banka çatışması da sona erecek. Acentelerde bu işten para kazanacak.” ifadelerini kullandı.
Kasap, yeni sistemin para kazanacağı için sektöre de yeni istihdamlar kazandıracağını kaydetti.

“Acenteler sahada aktif satış elemanı gibi çalışacak”

‘Türkiye’de artık FİNDEX diye bir kurum var’ diyen Kasap, Devletin kendi eliyle kurduğu bir kurum olduğunu vurguladı. İnsanların kredibilitesini ölçebilen bir kurum olduğuna işaret eden Ksap, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’de herkesin FİNDEX’de bir kredibilite notu var. Vatandaşlık numaranızı oraya yolladığınızda bir şifre geliyor. O şifreyi girdiğinizde sizin bugüne kadarki, borç ödemedeki hassasiyetiniz, şuandaki borçlarınız görünüyor. Bunun sonucunda bankalarda sizin kredi notunuzu belirliyor. Bankalarda zaten bu FİNDEX notuna göre kredi kartı veriyor. Yani acentenin oraya gireceği sistemle, bu benim yakınımdır. Böyledir, şöyledir gibi dönem bitti. Acentelerimiz sahada aktif satış elemanı gibi çalışacak.” diye konuştu.

“Acentelerimiz sıkıntılı”

AFSAD Başkanı Bekir Özerdem de sigorta acentelerinin büyük sıkıntıya girdiğini belirterek, şunları kaydetti:
“2016 yılında fiyatların halk bazında kabul edilmesi dahilinde rahat bir hale gelmiştir. TOBB’da SAİK vasıtasıyla acentelerimizin sorunları bitmek bilmemiştir. Bu anlamda SAİK Başkanımızın Afyonkarahisar’a gösterdiği acentelere yapmış olduğu hizmetleri ve sıkıntılarımızı birebir gözden geçirmesi için davetimize icabet etmeleri bizleri son derece mutlu etmiştir. Acenteler iş paylaşımından dolayı çok büyük sıkıntı çekiyor. Yine acenteler tek taraflı fesihlerden ve kendisiyle rekabet eden şirketlerden ızdırap duyuyor. Bir sürü yönetmelik çıkıyor. Ama acenteler bu yönetmeliklerin neden çıktığını ve işlevselliği hakkında ne yapması gerektiğini merak ediyor. Biz bunları başkanımızdan dinleyeceğiz.” İfadelerini kullandı.