ANKARA (AA) - Anadolu Ajansı (AA) Haber Akademisince, Genç Yetenek Geliştirme Programı'nı (GYGP) tamamlayan, kurumda çalışan gazetecilere yönelik "Ajans Haberciliği" hizmet içi eğitimi ilk dersle başladı.

AA'nın 100'üncü yıl vizyonu çerçevesinde kurulan Haber Akademisi tarafından, GYGP'yi tamamlayan 54 gazeteciye, 1 Kasım-25 Ocak tarihlerinde AA Genel Müdürlük binasında, toplam 488 saat planlanan eğitimin ilk gününde oryantasyon dersi verildi.

AA Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özkaya, AA Konferans Salonu'ndaki açılışta yaptığı konuşmada, eğitime katılanların geniş bir ailenin yeni fertleri ve önemli bir geleneğin parçası olduklarını söyledi.

Bugünün tarihi bir gün olduğunu belirten Özkaya, bu kadar sayıda kişinin AA ailesine katılımının belki de ilk defa yaşandığını, bunun çok anlamlı olduğunu ifade etti.

AA'nın köklü bir kuruluş olduğunu vurgulayan Özkaya, "Ama AA'nın köklü geleneğinin şu anda daha anlamlı olduğunu düşünüyorum. Çünkü artık dünyada yeni bir döneme girildiğini hep birlikte müşahede ediyoruz. Hem söylemde hem eylemde kullanılan üslup, yöntem ve dil değişti." dedi.

Özkaya, eğitimlerin teorik ve pratik derslerden oluşacağını dile getirdi. Türkiye'nin habercilik anlamında bereketli bir coğrafyada bulunduğunu aktaran Özkaya, şöyle devam etti:

"Kaşıkçı cinayeti olayı üzerinden dünya medyası tümüyle Türkiye'ye konuşlandı. Evet, bu olay tümüyle Türkiye'de oldu ama birçok olay her ay sizi dünyayı ilgilendiren bir olayın merkezi haline getiriyor. Burada insan, tarih ve medeniyetin bütün birikimlerini katman katman müşahede edebiliyorsunuz. Dolayısıyla herkesin ilgisi olan bir coğrafyadan bahsediyoruz."

Özkaya, eğitime katılanların sahaya inecek olmasının çok önem taşıdığını, bunun çok büyük katkılar sağlayacağını ifade etti.

Eğitimde, AA Haber Akademisi Koordinatörü Ümit Sönmez ve Koordinatör Yardımcısı Hayri Çetinkuş da "Kurum ve Eğitim Programı"nın tanıtımını yaptı.

- "AA Türkiye'nin dışa açılan yüzü"

Hizmet içi eğitime katılan Aysu Biçer, GYGP kapsamında İngiltere'de eğitim aldığını söyledi.

AA'nın Türkiye'nin dışa açılan yüzü olduğunu ifade eden Biçer, "Bu programın, ajans haberciliğinin dönüşümünün yaşandığı bir dönemde, bu değişime katkı sağlayacağına inanıyorum. Ben de bu programın yetiştirdiği gençlerden biri olarak, bunun gururunu ve sevincini yaşıyorum. AA'nın verdiği eğitimlerin, Türkiye'deki habercilik alanında yeniliklere vesile olacağını düşünüyorum." diye konuştu.

- "AA her anlamda bir eğitim yuvası"

GYGP'yi tamamlayarak AA'da diplomasi muhabiri olarak görev yapan Tuğçenur Yılmaz da program kapsamında Londra'da London School of Economics'te (LSE) "Siyaset ve İletişim" alanında master yaptığını, bu süreçte AA'nın Londra Ofisi'nde staj yapma imkanı bulduğunu söyledi.

Hem teoride hem de pratikte habercilik üzerine bilgi edindiğini anlatan Yılmaz, "Bu yılın başından itibaren Ankara'da diplomasi muhabiri olarak görev yapıyorum. Sahada gördüğümüz eğitimler ve kıdemli muhabirlerin yardımı sayesinde AA'nın her anlamda bir eğitim yuvası olduğunu söyleyebilirim." dedi.

Ekonomi muhabiri olarak görev yapan Firdevs Yüksel de GYGP kapsamında İngiltere'de bulunan University College London'da (UCL) "Rusya Çalışmaları" alanında yüksek lisans eğitimini tamamladığını, ardından AA Haber Akademisi'nde hizmet içi eğitime katıldığını ifade etti.

Uzun yıllar medya sektöründe çalışmış, ajans tecrübesine sahip, alanında uzman kişilerden habercilik eğitimi alma imkanı bulduğunu aktaran Yüksel, "Hem yurt dışı hem de AA bünyesinde almış olduğum eğitimlerin, ilgi duyduğum ve hedeflediğim alanlarda ilerlememe katkı sağladığına ve sağlayacaklarına inanıyorum." diye konuştu.

- 54 kişiye sertifika verilecek

Eğitime katılanlar, birinci ay temel eğitim, ikinci ay uzmanlık eğitimi alacak, üçüncü ay ise bölge müdürlüklerine gönderilerek habercilik alanında daha fazla uygulama yapmaları sağlanacak.

Eğitimi başarıyla tamamlayan 54 kişi sertifika alacak ve ajansın farklı birimlerinde görev yapacak.

Aa'nın

Aa'nın

Aa'nın