Afyonkarahisar Çevre Hizmetleri Birliği Müdürü Yüksek Çevre Mühendisi Ercan Özcan, Afyonkarahisar'da 2017 yılında 168 bin ton evsel atık toplandığını belirterek, düzenli depolama sahasına kurulan elektrik santrali ile çöp gazından saatte 2.2 megavat elektrik üretildiğini söyledi.

Afyonkarahisar il merkezinin yanı sıra 15 ilçe, 50'ye yakın belde ve 450 köyün çöplerinin tek merkezde toplanması amacıyla, 2009'da Afyonkarahisar Çevre Hizmetleri Birliği kurulduğunu dile getiren Çevre Hizmetleri Birliği Müdürü Özcan, 20 kilometre mesafede modern bir Katı Atık Bertaraf Tesisi'nin hayata geçirildiğini aktardı.

“2017 yılında 168 bin ton çöp oluştu”

Tesisin Katı Atık Ön İşleme ve Kompost Bölümü'nde, çöplerin geri dönüştürülebilir olanları ayrıştırıldıktan sonra, organik kısımları bir alanda toplanarak üstü toprakla kapatıldığını, burada oluşan metan gazının ise elektrik üretilen tesise gönderildiğini dile getiren Özcan, şunları kaydetti: "2009 yılında işletmeye açılan Düzenli Çöp Depolama ve Bertaraf Tesisi, daha sonra tıbbi atık sterilizasyon tesisi, ambalaj atıkları ayırma tesisi, katı atık ve kompost tesisi ile çöp gazından elektrik enerjisi üretim tesisi eklenerek büyük bir tesis haline geldi. Şu anda Çevre Hizmetleri Birliği 52 tane üye belediyesi olan ve 670 bin nüfusa hizmet veren mahalli bir idaredir. Belediyelerin yapmakla yükümlü olduğu katı atık bertarafını biz yerine getiriyoruz. 2016 yılı ile 2017 yılı arasındaki çöp miktarı mısın arasındaki fark yaklaşık 3500 tonluk bir artış oldu. Öncelikle bunu belirtmek istiyorum. 2017 yılında 168 bin ton çöp toplanmış ve düzenli depolama alanında bertaraf edilmiştir."

“8 bin ton ambalaj atığı ekonomiye kazandırıldı”

Geri dönüştürülebilir olan ambalaj atıkları kaynağında ayrı toplandığını belirten Özcan, "ambalaj atıkları vatandaşlar tarafından ayrı olarak biriktirme ekipmanlarında mahallelerde bulunan biriktirme ekipmanlarını atılıyor. Bu da 2009 yılından itibaren devam eden ayrı bir proje. Çünkü ambalaj atıkları ülke ekonomisine katkı sağlayan özellikle hammadde enerji tasarrufu sağlayan geri dönüştürülebilir malzemelerdir. Bu malzemeler çöplerle birlikte atılmaması gerekiyor. Afyonkarahisar'da 2009 yılından itibaren çalışma devam ediyor. Bu çalışma hakkında özellikle hanelere gidilerek vatandaşlarımıza bilgiler veriliyor. Ne yapılması gerektiği, konunun önemi anlatılıyor ve vatandaşlarımızda duyarlılık göstererek çalışmalara destek oldular. Vatandaşların katkısı bu noktada çok güzel oldu. Afyonkarahisar genelinde tüm 52 üye belediyesi sınırları içerisinde 8 bin ton ambalaj atığı toplandı. Bu ambalaj atıklarının dolaylı olarak ülke ekonomisine maddi katkısına baktığımız zaman yaklaşık 2 milyon lirasıdır. Ayrıca hammadde ve doğal kaynaklarımızın kullanımına da önemli bir etki etmektedir" diye konuştu.

“9 bin hanenin elektrik ihtiyacını çöpten karşılıyoruz”

Devletin yenilenebilir enerji kaynaklarına çok büyük destek ve önem verdiğini ifade eden Özcan, "Afyonkarahisar İli Çevre Hizmetleri Birliği 2009 yılında faaliyetine başladıktan sonra çöpte oluşan metan gazı değerlendirilebilir hale geldi. 2012 yılında çöp gazından elektrik üretilmeye başlandı. Şu anda saatte 2.2 megavatlık üretim kapasitemiz mevcut. Bu da Afyonkarahisar'daki 9 bin evin elektrik ihtiyacını karşılamak demektir. 2017 yılı verilerine göre ürettiğimiz elektrik enerjisi Afyon'daki tüketilen elektrik enerjisinin yüzde 1.5'ine denk geliyor. Bu da özellikle enerjide dışa bağımlılığımızı azaltabilmek adına, yenilebilir enerjilerin desteklenmesi noktasında önemlidir."

a1-271.jpg

“54 bin ağaç kurtuldu”

Orman varlığının korunmasına katkı sunulduğunu aktaran Özcan, "Ambalaj atıklarındaki Kağıt ve kartonların geri dönüşümü ile bir tonda 17 adet ağacın kesilmesini engelliyoruz. Yani Afyonkarahisar'da toplanan 8 bin ton ambalaj atığının yüzde 40'nın kağıt ve karton olduğunu hesapladık. Eğer biz bunu geri toplamasaydık, bu kağıt kartonu elde edebilmek için yaklaşık olarak 54 bin 400 adet ağaç kesilecekti.  Geri dönüşüm sayesinde hammaddelerimiz ormanlarımız ağaçlarımız tüketilmeden tekrar geri dönüşüm ile biz bu kaynağı sağlamış olduk. Sadece ağaçtan değil, enerji tasarrufundan da fayda sağlamış oluyoruz. Kabaca bir hesapla 1 ton metalin geri kazanılması ile 100 vatlık bir ampulün 35 saatte harcayacağı elektrik enerjisi tasarrufu sağlıyoruz. Bu da enerji tasarrufu bakımından yıllık bazda ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlamaktadır" dedi.

“Vatandaşlara teşekkür”

Özcan, ambalaj atıklarının evsel atıklardan ayrı toplanması noktasında vatandaşların büyük bir kesiminin belli bir anlayış seviyesine geldiğini vurgulayarak, vatandaşın desteği ile hizmetlerin istenilen seviyeye geldiğini söyledi. Özcan, "Vatandaşlarımız ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplama çalışmalarına destekleri gerçekten çok güzel. Sizin aracılığınızla da teşekkür ediyoruz. Ancak bazı kesimlerde de yine de karışık atılma durumları olabiliyor. Bunların da önüne geçebilmek adına özellikle çöp çıkarma saatlerimizi ve atıkların karışık olarak atılmaması konusunda daha hassas ve bilinçli bir şekilde davranılmasını istiyoruz. Ama ayrı çöp ve saatli çöp toplama çalışmaları Afyonkarahisar'da başarıya ulaştı"

“Atık pillerin toplanmasına önem veriyoruz”

Çöp ve atıkların toplanmasının kendileri adına parayla ölçülecek bir hizmet olmadığını aktaran Özcan, çevreye zararlı olan pillerin de toplanması için ayrı bir çalışma yürüttüklerini anlattı. Atık pil toplama kampanyaları düzenlediklerini belirten Özcan, şunları dile getirdi: "Atık piller Çevre Hizmetleri Birliği'nde 2009 yılından itibaren yine toplanmaktadır. Piller neden ayrı toplanması gerekiyor, çünkü diğer atıklarla olduğu gibi içerisindeki kimyasal maddeden dolayı ayrı toplanması ve çevreyi kirletmesi gerekiyor. Bundan dolayı okullarımız olsun iş yerlerimizi olsun vatandaşlarımız kapsamında bilinçlendirme çalışmalarını yapıyoruz. Bu çalışmalar neticesinde her yıl atık pil toplama kampanyası düzenliyoruz. Okullar arasında en çok atık pil toplayan okullara çeşitli hediyeler veriyoruz. Geçtiğimiz yıl Yaklaşık 4 ton atık pil topladık. Hem çevreyi koruduk, hem de ekonomiye katkı sağladık."

“Tıbbi atıkların bölgesel bertarafını yapıyoruz”

Afyonkarahisar Çevre Hizmetleri Birliği olarak tıbbi atıkların bertaraf edilmesi noktasında da önemli bir hizmeti yerine getirdiklerini aktaran Özcan, "Katı atık Bertaraf tesisi içinde Tıbbi Atıkların bertarafı  içinde bir tesisimiz var. Bu tesisimizde ayrı bir işlemden geçen tıbbı atıkların bertaraf edilmesini sağlıyoruz. Sadece birliğe bağlı belediyelerin değil, bölge illerinde tıbbi atıklarını bertaraf ediyoruz. Uşak, Burdur, Manisa, Isparta gibi iller burada getiriyor" ifadelerini kullandı.