Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz’ın daveti ve Arap Ülkeleri Derneği Evi’nin iştiraki ile Arap Ülkelerinde gazetecilik yapan 40 gazetecinin 2 günlük Afyonkarahisar ziyareti programının ilk günü akşamında Vali Mustafa Tutulmaz tarafından konuklar akşam yemeğinde ağırlandı. Programa,  AK Parti Milletvekili Hatice Dudu Özkal, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban,  Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak,  Somali Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Ahmed Jimaliiki ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.

a2-197.jpg

9 ÜLKE HALKI İLİMİZİ  TANIMA FIRSATI BULACAK

Afyonkarahisar’da faaliyet gösteren basın kuruluşları temsilcilerinin de davet edildiği programda  Afyonkarahisar Gazetecileri Derneği Başkanı Mehmet Abdioğulları ilk konuşmayı yaptı. Farklı Ortadoğu ülkelerinden 40 Arap gazeteciyi Afyonkarahisar’da ağırlamaktan onur duyduklarını belirten Abdioğulları; “Bu organizasyonun sağlanmasında emeği geçen 24. Dönem Milletvekili Halil Ürün, Afyonkarahisar Valimiz Mustafa Tutulmaz ve davete iştirak eden Arap Gazetecileri Derneği Evi’ne ayrıca teşekkür ediyorum. Düzenlenen program vesilesi ile ilimizi ve ülkemizi tanıma imkanı bulacak olan konuklarımızın aynı zamanda birer kültür elçisi olacaklarına inanıyorum. Yapacakları haberler ve aktaracakları bilgilerle Afyonkarahisar ve Türkiye hakkında Ortadoğu ülkelerindeki insanlar da bilgi sahibi olbilecekler gerek turistik amaçlı gerekse ticari amaçlı faaliyetlerde bulunabilmelerine de olanak sağlayacaktır” diye konuştu.

“GÖRDÜĞÜNÜZ GÜZELLİKLERİ ANLATIN”

Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Emin Güzbey’ de düşüncelerini paylaştı. Güzbey; “Şirketlerin, şehirlerin, ülkelerin çok değerli konuları vardır ama bunun tanıtımını yapmadığınız sürece hiçbir şey ifade etmez. Valimiz ilimizde göreve başladığında bizlerden şehrin var olan çok değerli özelliklerinin olduğunu ve birlikte tanıtmamız gerektiğini söyleyerek destek istemişti. Bizlerde o günden itibaren üzerimize düşeni yapmaya başladık. Afyonkarahisar Valiliği, Belediye, Ticaret ve Sanayi Odası ile Medya olarak şehrimizi tanıtmaya başladık. Sizler bizim misafirimiz oldunuz ve ilimize geldiniz. İlimizin tanıtılması açısından sizlerin ilimize gelmiş olmanız bizim için büyük bir nimet. 40 değerli medya mensubunu ilimizde ağırlayıp sizlere değerlerimizi anlattık ve az da olsa sizlere tanıtabildik. İyi biliyorum ki sizlerde burada geçirdiğiniz 2 günü kalemlerinizle, görüntülerinizle yayın organlarınız aracılığı ile vatandaşlarınıza anlatacaksınız. Burada geçirdiğiniz güzel anları ve gördüğünüz güzellikleri, yediğiniz lezzetleri lütfen anlatın” diye konuştu.

“TÜRKİYE’Yİ İL İL BİRİNCİ ELDEN TANITMALARINI İSTEDİK”

Gecede konuşan Arap Gazetecileri Derneği Evi Müdürü Gökhan Küzeci’de Afyonkarahisar’da bulunmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek konuşmasına başladı. Küzeci; “Benim için burada olmanın ayrı bir mutluluğu var çünkü Afyonkarahisar’da okumuş, soğuğunu, suyunu, dostluğunu, muhabbetini ve sıcaklığını yaşamış biri olarak yıllar sonra yine burada olmak benim için biraz duygu yüklü bir ortam. Bizleri sıcak, samimi ve harika bir misafirperverlikle ağırladıkları için değerli büyüklerimize teşekkür ediyorum. Derneğimizin kuruluş amacı Türkiye’de bir boşluk oluşturan ve ülkemizde çalışan Arap medyasının sorunlarını tespit edip hızlı bir şekilde ilgili makamlara iletebilmek, Türkiye ile Arap coğrafyası arasında bir gönül köprüsü kurabilmek ve geçmişten beri var olan kardeşliğimizi perçinlemek özellikle Türkiye’yi Arap coğrafyasına il il gezerek birinci elden doğru ve tarafsız bir şekilde anlatabilmekti. Bizlere bu imkanı sağlayan ve projemizde bizlere destek veren siz değerli büyüklerimize teşekkür ediyoruz. Sizlerin katkılarıyla amacımıza adım adım ilerliyoruz” ifadelerini kullandı.

a4-009.jpg

“AFYONKARAHİSAR’I VATANDAŞLARINIZA ANLATMANIZI ARZU EDİYORUZ”

Konuklara hitaben bir konuşma yapan Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’da  Arap Gazetecilere Afyonkarahisar’ı anlatırken, çok tarihi bir şehir olduğunu ancak termali, mermeri ve lezzetiyle ünlü bir şehir olduğunu söyleyerek sözlerine başladı. Başkan Çoban; “Afyonkarahisar özellikle sağlık turizminde de yapılan yatırımlarla birlikte önemli bir şehir haline geldi. Türkiye’nin en modern, en gelişmiş hastaneleri ve her branşta öne çıkmış cihazlarıyla Afyonkarahisar’da hizmet veriliyor. Bizde Afyonkarahisar Belediyesi olarak özellikle son 4 yıldır ilimizi Türkiye’de ve dünyada  spor turizminde öne çıkaracak çok önemli projeleri gerçekleştirdik. Spor kulüplerinin en güzel şekilde kamp yapabilecekleri tesisleriyle havasıyla ve ulaşılabilirliği ile bir merkez haline getirmeyi başardığımız Afyonkarahisar’da 2018 ve 2019 yıllarında motor sporlarının bir branşı olan endro ve süper endro dünya şampiyonalarını ilimizde yapacağız. Sizlerden de ilimizin bu kıymetli özelliklerini ve güzelliklerini vatandaşlarınıza anlatmanızı arzu ediyoruz” dedi.

a3-021.jpg

“BU TÜR ORGANİZASYONLARLA BİRBİRİMİZİ DAHA İYİ TANIYABİLİRİZ”

Afyonkarahisar’ın tanıtımı noktasında önemli bir çalışmanın parçası olmaktan mutluluk duyduğunu belirten 24. Dönem Milletvekili Halil Ürün de konuşmasında düzenlenen etkinliğe iştirak eden protokol üyeleri ve gazetecilere teşekkür etti. Ürün; “Bugün burada Arap gazeteciler ile Afyonkarahisarlı gazeteciler bir arada ise bunun mimarı Sayın Valimizdir. Tanıtım faaliyetleri tek taraflı yapılacak bir şey değil. Arap gazeteci kardeşlerimiz aracılığı ile ilimizi ve ülkemizi onların vatandaşlarına anlatmalarına imkan sağlarken inşallah onların ülkelerini de bizlerin tanıtması için olanak sağlanacağına inanıyorum. Yunus Emre’nin de söylediği gibi gelin tanış olalım, sevelim, sevilelim bu dünya kimseye kalmaz. Bu manada birbirimizi bu tür organizasyonlar ile daha yakından tanıyalım istiyoruz. Arap Kardeşlerimizin de bizleri kendi halklarına anlatarak bizleri tanımalarına vesile olacaklarına inanıyorum” diye konuştu.

“MÜMİNLER OLARAK AYNI KAYNAKTAN BESLENİYORUZ”

Geceye katılan AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Özkal’da 9 ülkeden gelen 40 Arap Gazetecinin gözlemlediklerini anlatmasının ve Afyonkarahisar’ı tanıtma noktasında önemli katkılar sunacağını söyledi. Özkal; “Son 5-10 yılda Afyonkarahisar’da, Türkiye’de yapılan hizmetler muhteşem. Yapılan hizmetlerin ve şehirlerin doğal güzelliklerinin anlatılması ve tanıtılması önemli. Bu konuda da gazetecilere çok ihtiyaç duyuyoruz. Lezzetiyle, mermeriyle, termaliyle ve en önemlisi tarihiyle gerçekten tanınması ve anlatılması gereken bir şehirdir Afyonkarahisar. Bir diğer önemli konu da tüm müminlerin kardeş olduğunun unutulmamasıdır. İslam coğrafyası için en önemli ortak paydamız ise Kur’an’ı Kerim gibi ortak bir kaynaktan beslenen, aynı kültürden, aynı kökenden beslenen insanlarız. Kardeşliğin gereği olan şeyleri yapmaya birlikte ihtiyacımız var. Kardeşlik bağlarımızın güçlü kalması ve kültürlerimizi tanımamız açısından gazetecilerin ilimizde olmasını önemsiyoruz. Bu kıymetli çalışma için ilimize teşrif eden gazetecilere de teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“KARDEŞLİK KÖPRÜLERİ İNŞA EDİYORUZ”

9 Ülkeden 40 gazetecinin ilimizde incelemelerde bulunmasında önemli katkılar sunan Vali Mustafa Tutuılmaz ise organizasyonun temel amacının ülkeler arası kardeşlik köprülerinin kurulmasına katkı sağlamak olduğunu söyledi. Vali Tutulmaz; “Kentin tarihinin yanı sıra pek çok değeri var. Mermeri, termali, meşhur gıda markaları ve doğa güzellikleri var.  Termal turizmimiz sağlık ve konaklama adına önemli bir kaynağımızdır. 11 tane beş yıldızlı otelimiz ve değişik niteliklerde 24 bin yatak kapasiteli mekanlarımızla turizmde öneli bir yerdeyiz. Yine 12 bin yatak kapasiteli inşaat ve proje aşamasında olan yerimiz olacak. Onların çalışmaları da şehrimizde devam etmektedir. Bu kapasitemizi değerlendirebilmek adına siz değerli kardeşlerimize önemli görevler düşmektedir. Bir taraftan ziyaretçi olarak, bir taraftan da buraya yatırım yapmak isteyen kesime hitap edecek olan sizlersiniz. Sizlerin vasıtasıyla bizlerin mesajları gönül coğrafyasına ulaşmış olur” diye konuştu.

GÜNÜN ANISINA HEDİYELER TAKDİM EDİLDİ

Konuşmaların ardından Arap Gazetecileri Derneği Evi Yönetim Kurulu tarafından protokol üyelerine günün anısına hediyeler takdim edildi. Afyonkarahisar Gazetecileri Derneği Başkanı Mehmet Abdioğulları da konuklara Gazeteci Murat Arısoy tarafından yazılmış olan Gazetecilik Yemini’ni okutmasının ardından çektirilen toplu fotoğraf ile program sona erdi.