Afyonkarahisar’a 50 üniteli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin yapılması için çalışmaların başladığına dikkat çeken il sağlık müdürü Uzm. Dr. Serhat Korkmaz: “Afyonkarahisar'a yetecek Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi için çalışmalarımız başladı. Burada yeni cihazlarımız olacak. Tabiplerimizin daha rahat ortamlarda çalışabileceği bir merkez inşa edeceğiz” dedi.

Afyonkarahisar eski Devlet Hastanesi olarak bilinen şuanda yine Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi olarak hizmet veren bina yakında yıkılacak. Yerine 50 üniteli hekimlerin daha rahat çalışabileceği ve yeni cihazların bulunduğu 50 üniteli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi yapılacak.

2018 yılı için sağlık alanında yapılacak olan kamu yatırımları hakkında bilgiler veren Müdür Korkmaz,

“Öncelikle olarak Ağız ve Diş Sağlığı merkezi düşüncemiz var. 50 üniteli olarak planladığımız Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimizin çalışmalarına başladık. Bu merkezimiz de yeni cihazlar, yeni masalar ve hekimlerin daha çok rahat çalışabileceği ortamlar olacağı şekilde planlanıyor.  Güzel bir projesi var. Tek sıkıntımız bu yıkım döküm işleri biraz zaman alacak daha önce başlamak istiyoruz ama yeni sıfır arsa bulamadık. O yüzden yıkımı bekleyeceğiz. İnşallah belediye başkanımız ve diğer siyasetçilerimizin desteğiyle bunu bitirmeyi düşünüyoruz” diye kouştu.

“Temel atmak için Ankara’dan onay bekliyoruz”

12 tane Aile Sağlık Merkezi ve 112 projelerinin tamamlandığını söyleyen Müdür Korkmaz, “Bunların proje aşaması bitti. Ankara'dan onaylandıktan sonra inşallah Mart, Nisan aylarında bunların temellerini atacağız. Bolvadin, Emirdağ ve İscehisar ilçelerimizin hastane arazi işlemleri de bitmek üzere. Bunlarda tamamlandıktan sonra inşallah temellerini atmayı düşünüyoruz. Tabi süreç biraz zaman alıyor. İnşallah en kısa sürede bunlara da başlayacağız” dedi.

“Randevulu hasta sayımızı arttıracağız”

Diş hastanesinde randevulu hasta sayısını arttırmayı hedeflediklerini ifade eden Korkmaz: “Gece 24 saat nöbetçi hekimimiz var. Doktorların çalışma saatlerini düzenledik. Şu anda hem başhekimimizle hem diş hekimimizle birlikte çalışıyoruz. Çalışma saatlerini düzenleyip randevulu hasta sayımız arttırmayı planlıyoruz. Diş tedavisine geldiğiniz zaman oturuyorsunuz masaya 10 dakikada işiniz hemen bitebilir. Dişiniz problemli olduğu zaman 20 dakika yarım saate uzayabilir. Bunun önüne geçmek için yeni bir sistemi başhekimimizle planlıyoruz. Yeni sistemimizle hastaları daha rahat bir şekilde tedavi edeceğiz” diye konuştu.

“En büyük sıkıntımız hekim eksikliği”

En büyük sıkıntının uzman hekim eksikliği olduğunu kaydeden Müdür Korkmaz, bunu da bakanlığın desteğiyle en kısa sürede çözüme kavuşturacaklarını dile getirdi. Korkmaz şöyle devam etti: “İlçelerdeki insanlar özveri ile çalışıyorlar. Hemşiresi, personeli, sağlıkçısı doktorları inanılmaz şeyler yapıyor. Çoğu hastanemize doluluk oranı yüzde 80 büyük ilçe hastanelerimiz 95’lerde. Yeni dönemde doktor eksiğimizi bir şekilde tamamlamaya çalışacağız. Hekim sıkıntısı bütün Türkiye'nin genel sıkıntısı maalesef. Başımızdan kötü bir olay geçti onun etkisi hala devam ediyor ama bakanlığımızın çok güzel çalışmalar var. Hekim sayısını düzenlemeye çalışıyorlar. Bir sürü yeni alımlar var. Bakanlığı'nın desteğiyle bu iş çözülecek diye düşünüyorum.”

“150 yataklı fizik tedavi merkezi planlanıyor”

Devlet Hastanesi’nin yan tarafına 150 kapasiteli Fizik Tedavi Hastanesi’nin planlandığını kaydeden Müdür Korkmaz: “Şuan eski Göğüs Hastane ’sinin olduğu binada AMATEM’in hizmet veriyor. Fakat bu bina bize yeterli gelmiyor. Yapıldığında Afyonkarahisar'a göre yapılmış ama bölgedeki hastanelerde yetersiz olduğu zaman buraya gönderiliyor. O zamanda yetersiz geliyor. Oraya yeni proje şeklinde eklemeyi düşünüyoruz ama bu daha planlama aşamasında. Belki bir 15 yataklı AMATEM belki yapılabilir onu değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.

“Doktor, hasta arasında karşılıklı güler yüz olması lazım”

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nde günlük 2000 kişi üzerinde hasta popülasyonun olduğuna dikkat çeken Müdür Korkmaz sözlerini şöyle tamamladı: “Afyon Devlet Hastanesi'nde sıradan bir günde 1000, 1500 kişi giriyor. Çocuk acil servisinde keza bine yakın hasta geliyor. 2000 kişinin üzerinde bir hasta popülasyonu var. Bu hastaların çoğu normal poliklinikte çözülebilecek hastalar aile hekimlerinin çözebileceği hastalar. Fakat insanların mesai saati uygun olmuyor. Akşam uygun oluyorlar değişik nedenlerle Akşama sarkıyor. O yüzden Bütün hastalara acil servise yükleniyor. Bu o kadar ağır bir şey acil serviste 5 hekimin olduğunu düşünün bir günde 200-300 hastaya bakmak zorunda kalıyor ve insanlar yıpranıyor. Biz hep hekimlerden, hemşirelerden güzel güler yüz bekliyoruz ama bizim de ona bir güler yüz göstermemiz onu anlayabilmemiz lazım ki o da size daha iyi niyetli davransın. Siz de güler yüzlü davranın doktor da size güler yüzlü davransın. Herkesin istediği şey bu ama bir insan 300 hastadan 400 hastadan sonra bunu yapması çok zor. Doktor da istiyor giren hastada benim yüzüme gülsün diyor. Bunu artık toplumun kabullenmesi lazım sizin elinizdeki sırada 1000 yazıyorsa orada bir düşünmeyiniz lazım karşımdaki adam artık bitmiş.  Ama ben hastayım ama karşımdaki de artık yorulmuş ona da ben iyi niyetli davranayım diye düşünmesi lazım empati yapması lazım”