‘IPARD Programı 2’İNCİ Dönem Başvuru Çağrı İlanı’ hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleşti.

Gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasını yapan Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Ali Şenoğlu, çağrı ilanından yatırımcıların en iyi şekilde faydalanması için çalışacaklarını ifade etti.

Şenoğlu şöyle konuştu: “Kırsal kalkınma desteklerinden Afyonkarahisarlı işletmelerimizin maksimum düzeyde faydalanmasını sağlamak adına koordinatörlüğümüz iş birliğinde bu programı gerçekleştiriyoruz. Bugün sanayicilerimize ve tüccarlarımıza bu yönde bilgilendirme yapmak için toplanmış bulunmaktayız. 12 Haziran tarihi itibariyle IPARD 2 programımızın çağrı ilan çıkmış bulunmaktadır. Çağrı ilanından elimizden geldiği kadar sizlerin en iyi şekilde faydalanması temennisindeyiz.”         

“Bütün yatırımların Afyon’a gelmesi için çalışıyoruz”

Toplantıda bir konuşmada TKDK İl Koordinatörü Zülgari Özdemir yaptı.  İPARD 1 programında Afyonkarahisar’da başarılı bir dönemin geçtiğini ifade ederek şunları kaydetti: “IPARD 1 programında ilimiz çok başarılı bir dönem geçirdi. IPARD 2 programının birinci çağrı sözleşmelerini imzaladık. Yaklaşık olarak 100 milyon TL’lik bir yatırım sözleşmesi imzalandı. Bu yatırımcılarımız inşaatlarına başladılar. Hatta çiftlik faaliyetlerini çeşitlendirilmesi dediğimiz sektörde makine almak isteyenler aldı. Ödeme belgelerini getirdiler. Biz onların ödeme taleplerini kontrol ediyoruz. 12 Haziran tarihinde biz spesifik olarak sadece işleme tesislerine yönelik bir çağrıya çıktık. Bu çağrımızda hayvancılık sektörü ve diğer arıcılık, tıbbi aroma bitkiler, süs bitkisi yetiştiriciliği ve kırsal turizm gibi sektörler için bir çağrıya çıkılmadı. Onunla ilgili çağrıya yılsonunda çıkılması planlanıyor. Biz sadece süt ve süt ürünlerinin işlenmesi, et ve et ürünlerinin işlenmesi, meyve, sebzelerin işlenip paketlenmesi, su ürünlerinin işlenmesine yönelik yatırımlar çerçevesinde çağrıya çıktık. Bütçe olarak yaklaşık 480 milyon TL yani yaklaşık 500 milyon TL’lik bir hibe sadece hibe olan kısmı bu 500 milyon TL’likte yatırımcı katkısı düşününce 1 milyar TL’lik bir fon yatırım inşallah TKDK İl koordinatörlüğünde kullanılmak üzere çağrıya çıktı. Biz bu alanda bencil olduğumuzu söyleyebiliriz. Afyon il koordinatörlüğü olarak 480 milyon TL’lik yatırım hepsini biz Afyon’a getirelim. Bu mümkün olmasa bile biz elimizden gelen gayreti gösterelim. Bütün yatırımların Afyon’a gelmesi için çalışıyoruz. Bunun için de sizden destek bekliyoruz.” 

“289 projeye destek verdik”

Açılış konuşmalarının ardından TKDK Uzmanı Kemal Yıldırım, İPARD 2 programı hakkında yatırımcıları bilgilendirdi. İPARD 2’nin 2’ inci çağrısının ilana çıktığını dile getiren Yıldırım; “IPARD 2’nin 2’inci çağrısı çıktı. Kurumumuz 2007 yılında 5648 kanunla kurulan genç bir kurumdur. Amacı kırsal kalkınma programının planlanması yönelik faaliyetleri gerçekleştirmek. Bu kapsamda IPARD1 sonrasında IPAR2’yi uyguluyoruz. İPARD 1’de 1 milyar 165 milyon EURO’luk kısım ilgililere ödendi ve gerekli yatırımlar tamamlandı. İPAR2’de 1 milyar 45 milyonluk bütçe inşallah birinci çağrıda bir kısmını kullandık. Diğer çağrılarda kalan kısmını kullanarak Türkiye’nin tarım ve kırsal kesimlere yönelik desteklemelerini yapmış olacağız. 2008 yılında Avrupa birliği tarafından onaylanan proje 2016 yılında yaklaşık 1 milyar 160 milyon EURO’luk ödemeyi yaparak programı tamamladık. Bu program içerisinde 11 bin kişiye yönelik bir yatırım gerçekleştirildi. Bunun toplam tutarı 6.7 milyar TL’dir. Hibe tutarı ise 3.3 milyar TL’dir. İlimiz bundan ne kadar faydalandı. İlimizde biz 389 proje sahibine destek verebildik. Bunun 264 milyon TL kısmı yatırım tutarı oldu. 133 Milyon TL kısmı da hibe tutarımız oldu. Yaklaşık 135 milyonluk bir desteği ilimize kazandırmış olduk. Bu kapsamda 169 traktör desteğinde bulunduk. 961 kovan alımında faydalı olduk. Dolayalı ve doğrudan istihdama 2600 kişi katkıda bulundu. Desteklediğimiz projelerden 9 milyon TL’lik ihracat gerçekleşti. Bu projelerin 32 tanesi kadın girişimci. 150’si ise gen yatırımcılardan oluşuyor” dedi. Bilgilendirmenin ardından yatırımcıların soruları yetkilerce yanıtlandırıldı.