Günü birlik çözümler yerine, 1994’de 2040 yılını hedef aldık, şimdi 2071 yılını hedef alıyoruz’ dedi.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 1. Su Konseyi Toplantısı, İstanbul'da yapıldı. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, geçen pazar günü İran-Irak sınırında meydana gelen depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralananlara da acil şifalar diledi.

Türk Kızılayı'nın depremin ardından afet bölgesine hareket ettiğini hatırlatan Prof. Dr. Eroğlu, bu çerçevede havadan ve karadan insani yardım faaliyetlerinin devam ettiğini, Türkiye'nin bütün imkânlarıyla depremzedelerin yanında olduğunu söyledi.

Bakan Prof. Dr. Eroğlu, geçen yıl İstanbul'da gerçekleştirilen İİT 3. Sudan Sorumlu Bakanlar Konferansı neticesinde kurulan Su Konseyi'nin başta İslam âlemi olmak üzere, bütün insanlık için hayırlara vesile olmasını temenni etti.

İİT 1. Su Konseyi Toplantısı çerçevesinde, dünden bu yana ülke temsilcileri tarafından yoğun bir çalışma gerçekleştirildiğini anlatan Prof. Dr. Eroğlu, "Bizler İİT Su Konseyi üyesi 11 ülke olarak üzerimize düşen büyük mesuliyeti yerine getirmek üzere burada toplanmış bulunuyoruz. İnşallah İİT Su Vizyonu Belgesi'nin bundan sonraki yol haritasını çizmek üzere ülkelerimiz arasında işbirliğini güçlendirmek, su meselelerine ortak bir anlayış, ortak bir çözüm getirme hedefine ulaşacağız." diye konuştu.

Daha sonra İİT 1. Su Konseyi Toplantısı'nın divanı seçilerek, taslak gündem ve iş programı kabul edildi.

Toplantıda daha sonra söz alan İran Enerji Bakanı Reza Ardakanian da İran'daki depremle ilgili temennisinden dolayı Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu'na teşekkür etti.

Türkiye'nin su yardımları

Toplantının devamında Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Sayın Akif Özkaldı, "Türkiye'nin Su Yardımları" konusunda sunum yaptı. Sayın Özkaldı, Türkiye'nin Afrika ve Suriye'de yaptığı su yardımlarına ilişkin bilgi verdi. 

Sayın Özkaldı, Sudan, Etiyopya, Cibuti, Nijer, Burkina Faso, Somali, Mali ve Moritanya'da su sondaj çalışması yaptıklarını, Senagal, Gambiya, Gana, Togo, Mali ve Tanzanya'da da benzer çalışmayı planladıklarını söyledi.

Bugüne kadar sondaj çalışması yaptıkları ülkelerde toplam 458 adet su sondaj kuyusu inşa ettiklerini, 1 milyon 750 bin kişiye temiz içme suyu temin ettiklerini anlatan Sayın Özkaldı, kuyular açılmadan önce yaptıkları çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

“Şuana kadar İstanbul’a 21 milyonu aşkın fidan diktik”

Daha sonra Prof. Dr. Eroğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 1. Su Konseyi Toplantısı'nda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

İstanbul'daki yeşil alan çalışmalarına ilişkin soru üzerine Prof. Dr. Veysel Eroğlu, şu ana kadar sadece Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın İstanbul'da diktiği ağaç miktarının 21 milyonu aştığını söyledi.

New York'taki Central Park'ın 3 misli büyüklüğünde Kanunu Sultan Süleyman Parkı'nı hazırladıklarını anlatan Prof. Dr. Eroğlu, önümüzdeki bahar aylarında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın bu parkın açılışını gerçekleştireceğini belirtti.

Elmalı Barajı'nın yakınında, Beykoz, Ümraniye, Üsküdar hudutları arasında, 7 kapılı, 7 bahçeli, Belgrad Ormanı gibi bir şehir ormanını hayata geçireceklerini ifade eden Prof. Dr. Eroğlu, bu alana özellikle çok sayıda park ve bahçe yapıldığını vurguladı.

Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 3. Köprü yolu üzerindeki ağaçlandırma çalışmalarına başladıklarına da değinerek, "Kesilen ağaçların en az 5 katı kadar fidan dikeceğiz, ağaçlandıracağız. Yani ağaçlandırma devam ediyor." ifadelerini kullandı.

İstanbullulara da fidan dağıttıklarını anımsatan Prof. Dr. Eroğlu, "İstanbullulara erguvan, ıhlamur, çınar fidanı dağıtıyoruz. Nisan ayından önce İstanbul’da 10 biner adet fidanı 10 ilçede bizzat kendim dağıttım. Hatta okul bahçelerine fidan dikerek çiçek gibi yaptık. İstanbul’da ağaçlandırmaya önem veriyoruz, İstanbul çok önemli, inşallah daha da bu ağaçlandırma çalışmaları artan hızla devam edecektir. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın." değerlendirmesinde bulundu.

"2071 yılına kadar su sıkıntısı olmayacak"

İstanbul'da barajların doluluk oranının yüzde 54 olduğunun hatırlatılması üzerine Prof. Dr. Eroğlu, şu yanıtı verdi:  "Türkiye suya erişimde yüzde 100 şu anda. Bütün Türkiye'de suya erişim tam, köylerine varıncaya kadar. İstanbul'da 1994 öncesi İstanbul'da su yoktu. Ben 5 Mayıs 1994'te İSKİ Genel Müdürlüğü'nü devraldığım zaman haftada bir defa su veriliyordu. Sürekli kesinti, kesinti… Hatta suyun kalitesi kötüydü. Biz o kadar çok çalıştık ki 7 tane baraj, Istranca Barajlarını bizzat İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSKİ Genel Müdürlüğü inşa etti. İnşallah önümüzdeki yıl Melen'in devreye girmesiyle bırakın 2018'i, 2071 yılına kadar İstanbul'un su problemini olmayacak şekilde çözdük. Ben, 1 Ocak 1995 tarihinden itibaren İstanbul’da su kesintisi olmayacak diye ilan etmiştim. O zaman herkes şaşırdı, 'nasıl oluyor bu’ diye. ‘Biz büyük düşünüyoruz’ dedim. Günü birlik çözümler yerine, 1994’de 2040 yılını hedef aldık, şimdi 2071 yılını hedef alıyoruz. Büyük planlar, projeler yaptık, altyapıyı tamamen değiştirdik. Çok modern içme suyu arıtma tesisleri inşa ettik. Neticede şu anda herhangi bir sıkıntı yok. Bırakın 2018’i, 2071 yılına kadar su sıkıntısı olmayacak diye ilan ettik. Merak etmesin İstanbullular, istedikleri kadar su kullansınlar ama tasarrufa da riayet etsinler.”

Askeri alanların yeşil alana dönüştürülme çalışmalarına ilişkin soru üzerine Bakan Prof. Dr. Eroğlu, "Askeri alanların zaten orman olanları var, orman olarak tekrar teslim edilecek. Ama diğer alanları zaten Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ilan etti, bunları büyük ölçüde yeşil alan olarak kazandıracağız. Ama daha önce ormanlık alanlardan askeri tesis olarak verilen alanlar var. Tekrar alınacak ağaçlandırılarak. Hazineye yani Milli Emlak’a kayıtlı olanlar da büyük ölçüde yeşil alan olarak hazırlanacak diye tahmin ediyorum.” şeklinde konuştu.