Anayasa değişikliğinin siyasi bir mesele olmadığını ifade ederek, 2023 ve 2071 hedeflerine ulaşmak için 16 Nisan’da evet denilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Afyonkarahisar Memur-Sen Engelliler Komisyon Başkanlığı kentte yaşayan engellilerle bir araya geldi. ‘Referandumda biz de ‘evet’ diyoruz’ adı altında gerçekleştirilen etkinliğe, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Dudu Özkal, Memur-Sen Genel Başkan Vekili Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, Memur-Sen Engelliler Komisyon Başkanı Elvan Uğurlu, Afyonkarahisar Engelliler Komisyon Başkanı Mesut Yurt ve kentte yaşayan engelliler katıldı.  

“50 bin engelli kamuda çalışıyor”

Programın açılış konuşmasını gerçekleştirilen Engelliler Komisyon Başkanı Mesut Yurt, 2002 yılından itibaren engellilere yönelik hayata geçirilen çalışmalardan bahsederek, kurulan engelliler komisyonun hayata geçişini değerlendirdi. Yurt şunları kaydetti: “Bizler engelli kardeşlerimizin Türkiye’de belirli seviyede memur olarak işe yerleştirildiklerini biliyoruz. 2002 yılında 5 bin olan engelli memur kadromuz 2017 yılına geldiğinde 50 bine ulaşmıştır. 50 bin engelli kardeşimizin tabi ki memur olmasıyla birlikte bazı sorunları da beraberinde getirmekte bu sorunların çözümüne yönelikte yeni bir oluşumun gerçekleşmesi gerekmekte idi. Bu maksatla Memur-Sen Genel Başkanlığımız bünyesinde engelliler komisyonları kuruldu. Bu komisyonumuz ise Afyonkarahisar ilinde bizler temsilcisi olarak işe başladık. Amacımız engelli kardeşlerimizin kamuda çalışırken yaşamış oldukları sorunları en azamiye indirmek. Özlük haklarını takip edebilmek. Bu anlamda engelli kardeşlerimize destek olabilmektir.” 

“Faizsiz 100 bin TL kredi verilsin”

Engelli bireylerin emekli maaşlarında iyileştirilmeler yapılması gerektiğini ifade eden Yurt, engelliler adına istek ve taleplerini şöyle dile getirdi: “Gerek tedavi gerekse eğitim amaçlı yurt dışına gitmek isteyen engellilerle ilgili yeşil pasaport hakkının kendilerine verilmesi gerekiyor. Engellilerin birçok alanda çalışmalar yaptığını görüyoruz. İstihdam dışında konut edindirmede en azından faizsiz olarak 100 bin liraya kadar kredi desteği verilmesini talep ediyoruz.” 

“Ayağımızdaki prangalar 16 Nisan’da çözülecek”

Yurt son olarak ülkenin koalisyon döneminde yaşamış olduğu sıkıntıları değerlendirerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Yıllarca koalisyonlardan ve çok kısa süre hükümet çalışmalarından maalesef ne engelinin sorunu çözebilecek nede sağlık sorunlarını çözebilecek bir güçlü bir gelişme gerçekleştiremedi. 16 Nisan güçlenmemiz için ayağımızdaki prangaların çözümünü gerçekleştirilmesi için evet dememiz gerekiyor.” 

“Sadece adı olsun diye Memur- Sen kurmadık”

Yurt’un ardından bir konuşmada Memur-Sen Genel Başkan Vekili Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş gerçekleştirdi. Ülkede engellilere verilen değerin arttığını ifade eden Memiş: “Sadece adı olsun diye engelli memur seni kurmadık. Ülkemizdeki istihdama baktığımız zaman engellilere verilen değerin ne kadar arttığını görüyoruz. Memur- sen ailesi olarak bizim temel görevimiz mevcut çalışan engelli kardeşlerimizin sorunlarının aşılması noktasında somut önerilerin ortaya koyarak çözüme kavuşturmak ve engelli istihdamı daha da arttırmak. Bunun yanında sadece çalışan engelliler değil evinde olan engelliler evinden çıkamayan engelli kardeşlerimizin de sorunlarının giderilmesi noktasında çalışmalar yapmak memur- sen olarak bizim en temel görevizdir” dedi.

“Evet kampanyasına sonuna kadar destek vereceğiz”  

‘Türkiye’nin önünde önemli bir süreç var’ diyen Memiş: “Referandum süreci var.  Önümüzde çok az bir süre kaldı. Bu ülkede yıllardır oynanan tiyatroların sona ermesi için bu ülkede bu milletin değerlerinin yok edilmesinin önüne geçmek için bu ülkede milletin geleceğine darbe vuranlara karşı durmak için önümüzdeki engellerin hep beraber kaldırmak için daha müreffeh bir Türkiye için inşallah 16 nisana kadar siz değerli kardeşlerimizden gece gündüz demeden çalışmanızı istirham ediyorum. Evet kampanyasına sonuna kadar destek vereceğiz. Biler bu ülkeyi seven bir camiayız. Bizler bu vatana sevdalı bir camiayız. Bizler bu ülkenin geleceği için çocuklarımızın geleceği için mücadele eden bir camiayız” diye konuştu. 

“Engellilere yönelik yapılan çalışmaları yaşıyorsunuz”

Memiş’in ardından konuşan Milletvekili Özkal ‘da bir konuşma gerçekleştirdi. Engellilere ‘3 dönemdir engellilere yönelik yapılan çalışmaları yaşayarak görenlerdensiniz’ diye seslenen Özkal: “Ak parti iktidar olarak 3 dönemdir engelliler adına neler yaptıklarımızı siz yaşayarak tanık olanlardasınız. Evde bakımdan tutunda aklınıza gelen engelli maaşları ve sosyal haklar bunların hapsini siz yaşıyorsunuz. Nereden nereye geldiğimizin farkındasınız.  Ben engellerin öncelikle beynimizde olduğunu düşünenlerdenim. Gerçekten beynimizde engeller kalktığı zaman pek çok sorunun da çok daha kolay çözmeye başladığımızı yaşayarak şahit olduk.  Engelli derneklerimiz bölük değiller. Hepsi bir aradalar. Kent konseyi engelliler meclisi başkanlığında bir araya geliyorlar. Bu birlikteliklerinde de ciddi bir güç oluşturuyorlar. Yerel yöneticiler biz vekiller olarak yapılabilecek şeyi yapmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. 

“Dualarımız kabul oldu”

Mevcut anayasayı darbe anayasası olduğunu ifade eden Özkal: “Böyle bir anayasayla yönetilmeyi kendime zul olduğunu düşünenlerdenim. İnşallah 16 Nisan bunun sonlandırılacağı en güzel zaman dilimi olacak. Ve gerçekten öncesinde ben şunu söylemiştim. Rabbim anayasa değişikliğini nasip et demiştim. Duamız kabul oldu. Ak partinin kuruluşundan bu yana hep görev aldığım halde bu dönemde vekil olduk ve anaysa değişiklik çalışmaları bizim dönemimize denk geldi. Ben bunun çok önemli süreç olduğunu düşüyorum.”

“Referandum siyasi bir mesele değildir”

Referandumun siyasi bir partiye oy verme meselesi olmadığını söyleyen Özkal konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yani biz ne CHP’ye oy nede Ak Partiye oy kullanıyoruz. Siyasi düşüncesi kim ne olursa olsun. Bunda sorun yok. Ama bu darbe anayasasına son verip gerçekten bugünün şartlarına uygun bir anayasayla yola devam edelim mi etmeyelim mi. Bu ülke 50 yıl geriye mi gitsin! Yoksa 2023 ve 2071 hedeflerine doğru hızla ilerlesin mi? Bunun kararını vereceğiz. Onun için de anayasaya evet demenin ben siyasi bir şey olduğunu düşünmüyorum. Milli bir konudur tamamen vatanını seven gerçekten 15 Temmuzu yaşadıktan sonra yeni kapıyla ruhuyla hareket ederek anayasaya evet diyerek bu ülkenin bu meclisin çalışmasının önündeki engellerin kaldırılarak yolumuza devam etme kararıdır.” Konuşmaların ardından günün anısına hatıra fotoğrafı çektirilmesiyle program son buldu.