Vali Çiçek, “Ailenin iki cihan sıhhatinin anahtarıdır”

Aile birliğinin korunması, aile değerlerinin yeniden canlandırılması, ailenin öneminin anlaşılması ve bu konuda farkındalık oluşturulması amacıyla başlatılan 2020 Sevgi Yılı’nın devamı olan 2021 Aile Yılı paneli dün Orman ve Su İşleri Eski Bakanı Milletvekili Veysel Eroğlu’nun başkanlığında bir termal otelde gerçekleştirildi.

Panele Orman ve Su İşleri Eski Bakanı Milletvekili Veysel Eroğlu’nun yanı sıra Vali Gökmen Çiçek ve eşi Sümeyra Çiçek, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğg. Osman Alp, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, İl Jandarma Komutanı jandarma Albay Yılmaz Kırker, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Burhan İşleyen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Lütfihak Alpkan, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş,  Vali Yardımcısı Mehmet Keklik, Kaymakamlar, İlçe Belediye Başkanları, İl Müdürleri, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezer Küçükkurt, Muhtarlar ve basın mensupları katıldı. Orman ve Su İşleri Eski Bakanı Milletvekili Veysel Eroğlu’nun başkanlık yaptığı panelde ilk olarak Vali Gökmen Çiçek söz aldı. Aile yılı hakkında konuşan Vali Gökmen Çiçek, ailenin iki cihan sıhhatinin anahtarı olduğunu ifade ederek, Binlerce yıldır Türk milletinin varlığının yegâne sebebinin aile olduğunu dile getirdi. Çiçek, “Bir sürü imparatorluk ve büyük devletler kurduk, eğer bugün etrafımızda bize karşı bütün şer cephelerinin birleşmiş olmasına rağmen hala ayaktaysak hala Müslüman Türk olarak varsak bunun sebebi güçlü bir aile yapısına sahip olmamızdır. Birçok cephede birçok mücadele ile millet olarak karşı karşıyayız. Bu yüzden aile yapımız ne kadar güçlü olursa o kadar mücadelemiz güçlü olacaktır. Ayrıca biz 7 ay önce bu serüvene başlarken bir takım hayaller kurduk, fakat bu hayallerimiz özellikle bir farkındalık oluşturma Afyonkarahisar’dan tüm Türkiye’ye dalga dalga yayılması noktasındaydık. Geldimiz günde çok şükür başka illerden de bunun müjdelerini duyuyoruz. Aile yılı sadece Afyonkarahisar’da değil tüm Türkiye’de uygulanması gereken bir konu olduğunu düşünüyoruz. Bu proje Sayın Veysel Eroğlu bakanımızın israrı, takibi ve baştan sonra logosuna kadar kendi uğraşlarıyla ortaya çıktı. Veysel hocamıza sonsuz teşekkür ediyorum. Ayrıca Afyonkarahisar Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek’ede bir teşekkür borcum var. Başkanımızda en başından itibaren sokak sokak gittiği her yerde Cuma ziyaretlerinde olsun bu projeyi bazen maddi bazen manevi her zaman yanımızda oldular. Ben şanslı bir Valiyim çok iyi bir ekibe sahibim, vali yardımcılarımız ve kaymakamlarımız gece gündüz çalışıyorlar. Ben özellikle bu projeyi en başından beri sıkı bir şekilde takip eden gece gündüz çalışan vali Yardımcımız Mehmet Keklik ve eşine sonsuz teşekkür ediyorum. “

EROĞLU, “AİLENİN MİLLETİN ÖZÜDÜR”

Daha sonra panelde söz alan Orman ve Su İşleri Eski Bakanı Milletvekili Veysel Eroğlu, panel hakkında katılımcılara bilgiler vererek, Ailenin milletin özü olduğunun altını çizdi. Eroğlu, “Afyonkarahisar kurtuluşun, istiklalin ve cumhuriyetin kurulduğu bir şehir bundan dolayı 2020 yılı Sevgi yılı olarak ilan edilmişti dolayısıyla 2020 yılında sevgi ile ilgili tüm temalar işlendi ve sevgi, kardeşlik bağları güçlendi. 2021 yılını da Aile yılı olarak ilan ettik. Aile esasen milletin özü demektir. Ailesi sağlam olan milletler ayakta kalır. Biz Türk milleti olarak asırlar boyunca büyük devletler kurduk. Aile sağlam olduğundan dolayı yıkılsa bile devletler yeniden devletler doğdu. Bunun tek sebebi sağlam bir aile yapısına bağlı olmamızdır. Dolayısıyla bu yılın Aile yılı ilan edilmesi uygun görüldü. Afyonkarahisar’daki bütün kurum ve kuruluşlar bunu benimsedi. Ocak ayı projemiz evlilik ve yuvanın kurulması, şubat ayı ailede huzur ve mutluluk, mart ayı aile sevgi ve saygı, nisan ayı ailede şefkat ve merhamet, mayıs ayı ailede şükür ve kanaat, haziran ayı ailede mahremiyet, temmuz ayı aile bağları ve sılayı rahim, ağustos ayı aile içi iletişim, eylül ayı çocuk eğitimi, ekim ayı ailede sadakat ve güven, kasım ayı ailede hak ve sorumluluklar ve aralık ayın da da aile birliğinin kurulması gibi her ayın teması var. Bu temalara göre bütün kurumlar çalışmalarını yapıyor. Valimiz, vali yardımcımız ve ekibi gece gündüz çalışıyorlar. Emeği geçen bütün herkese gönülden teşekkür ediyorum.”

EROĞLU, “AİLE YAPIMIZIN GÜÇLÜ OLMASI GEREK”

Eroğlu, ayrıca ayakta kalmanın yegâne temelinin aile yapısının güçlü olmasından geçtiğini belirterek, bu aile yapısının sağlanması gerektiğini söyledi. Eroğlu, “Osmanlı devletini yıkmak için yüz proje diye bir kitap var. Türkiye Cumhuriyetini yıkmak içinde bin proje var. Dolayısıyla bu milletin ayakta kalması lazım. Bu coğrafyada ayakta kalmanın yegâne temeli aile yapının güçlü olmasından geçiyor. Bu kardeşliği aile yapısını sağlamamız lazım. Eğer 2023,2053 ve 2071 hedeflerini gerçekleştireceksek mutlaka aile yapımızın çok sağlam olması lazım. Afyonkarahisar bu projede öncü oldu. İnşallah bu proje dalga dalga bütün illere yayılacaktır buna yürekten inanıyorum. Ancak son yıllarda aile yapımızı bozmak için dışardan ve içerden çalışmalar var. Bazı televizyon dizileri ve programlar bunlar gerçekten aile yapımıza zarar veriyor, yani hiç olmayacak konular sanki artık olağan hale geliyor. Bu konuda batı dünyasının Türkiye üzerinde oynadığı bu oyun bir döneme kadar başarılı oluyor. Türkiye’de boşanmaların oranı yüzde 33, Afyonkarahisar’da bile yüzde 20’ydi. Bundan dolayı aile meselesine büyük önem vermemiz lazım, Aile meselesi sadece Aile ve sosyal hizmetler bakanlığının görevi değildir. Türkiye’deki herkesin üzerine düşen bir görevdir. Eskiden evlenme yaşı 18-20 arasındaydı. Fakat şu anda evlilik yaşları gittikçe yükseliyor. Evlenenlerin sayısı azalıyor. Bu aslında çok tehlikeli bir durum bundan dolayı aile yapısını güçlendirelim çocuklarımızı bilgilendirelim.” Daha sonra söz alan panelde söz alan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Burhan İşleyen ise, “2013 yılında ‘mutlu aileler sağlıklı nesiller’ adlı bir kitapçıkla da detaylandırıp bir araya getirdiğimiz aile konusunun bugün Aile yılı olarak dönüşmüş olması hakikatten takdir edilecek bir durum, bizi burada toplayan sayın valiliğimize ve sayın bakanımıza çok teşekkür ediyorum.