2018 yılının birinci dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı konuşan Vali Mustafa Tutulmaz, kurumlar arası diyaloga dikkat çekerek, 2017 yılında kamuda 987 proje imza atıldığını bu projelerinin bedelinin de 5 milyar 962 milyon 784 bin TL olduğunu söyledi.

Afyonkarahisar’daki yatırımların ve yapımı devam etmekte olan iş ve işlemlerin koordineli bir şekilde sürdürülebilmesi için kurum ve kuruluşlar arasındaki koordinasyonu sağlamak amacıyla 2018 yılının birinci dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi. Valilik toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Mustafa Tutulmaz yanı sıra İlçe Kaymakamları, Belediye Başkanları, Yatırımcı Kuruluşların Bölge ve İl Müdürleri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını Vali Tutulmaz yaptı. Konuşmasına 2017 yılı çalışmalarını değerlendirerek başlayan Vali Tutulmaz, koordinasyon toplantıları sonunda ortaya güzel sonuçların çıktığını söyledi.

“Kurumlar arası diyalogu ön planda tutun”

Vali Tutulmaz kurumlar arası diyaloglara değinerek şunları kaydetti: “Bu toplantılarımızı daha verimli yapabilir miyiz? Bu konuda hepimize düşen görevler var. Kamu bir bütündür. Bu kamuda değişik görevler değişik kurumlarımıza verilmiş. Ancak hepimizin kamu adına hareket ettiğimizi bilmemiz ve yaptığımız hizmetlerin vatandaşlarımızın çıkarına, yararına olduğunu bilmemiz gerekiyor. Bunu yaparken bir kurum milliyetçiliğinden ziyade bir aile anlayışıyla hareket etmemiz gerekiyor. Bu öncelikle kurumlar arasındaki iletişim açısında da önemli. Bölge müdürlükleri ile ilimiz arasındaki diyaloglarda bu anlayış önemli. İlçelerimizde kaymakamlarımızla diyalogları bütün müdürlerimiz ön planda tutmamız gerekir. Bir sıkıntı çıktığında hemen kaymakamı ararız ama işler yapılırken kaymakamı haberi olmaz. Bazen de valinin haberi olmaz. Problem çıktığında bizim haberimiz olur. Problem çıktığında haberimiz olmasın bizim de ilçelerde kaymakamlarımızın da iş başlıyorken ihale sürecinde her aşamasında ilden bir ekip gittiğinde kaymakamımız müsaitse ona bir uğrayıp, ‘biz bugün şunun için geldik. Şunları gördük, şunlar eksik yapılırsa iyi olur.’ gibi diyalog kurulursa iyi olur. Bazı ilçelerimizde ve kurumlarımızda diyalog kopukluğu olduğunu görüyorum buna müsaade etmeyelim. Bu konuda uyumlu çalışırsak ilimiz kazanır. Her zaman çözüm odaklı çalışalım. Herkes mevzuatı bahane ederek işte sürünceme çıkaranda da bir anlayış vardır. Bir taraftan da yine mevzuat çerçevesinde çözelim. Zamana yaymadan hemen anında yapabilme gayretini gösterirsek işlerimiz daha kolay yürür.”

“2017 yılında 5 milyar 962 milyon 784 bin harcandı”

‘2017yılı dönem sonu itibariyle ilimizdeki kamu yatırımlarının proje sayısı 987’dir’ olduğunu aktaran Tutulmaz: “Toplam proje bedeli 5 milyar 962 milyon 784 bin TL olup, önceki yıllar harcaması 2 milyar 3880 milyon 387 bin TL, 2017 yılı ödeneği 12 milyar 3234 milyon 478 bin TL ve dönem sonu harcaması 1 milyar 55 milyon 240 bin TL’dir. Buna göre yatırımlarda yüzde 80 nakdi gerçekleşme ve yüzde 58 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır” dedi.

“En çok pay TCDD’ye”

Kentte yatırımcı kuruluşlardan 2017 yıl ödeneğinden en fazla pay alan 3 kuruluşu sıralayan Tutulmaz sözlerini şöyle sürdürdü: “348 milyon 924 bin TL ile TCDD Afyonkarahisar 7. Bölge Müdürlüğü birinci sırada, 268 milyon 594 bin TL Isparta Devlet Su İşleri 18. Bölge Müdürlüğü ikinci sırada, 153 milyon 638 bin TL ile Eskişehir İller Bankası Bölge Müdürlüğü üçüncü sıradadır. Kamu yatırımlarının sektörel dağılımına bakıldığında ise en fazla ödenek 561 milyon 969 bin TL ile Ulaştırma sektörüne aittir. Onu 294 milyon 337 bin TL ile Tarım sektörü takip ederken, 144 milyon 125 bin TL ile Eğitim sektörü üçüncü sırayı almıştır. Dönem sonu harcamalarda ise 318 milyon 532 bin TL ile TCDD Afyonkarahisar 7. Bölge Müdürlüğü birinci sırada yer almıştır. İkinci sırada 268 milyon 589 bin TL ile Isparta Devlet Su İşleri 18. Bölge Müdürlüğü üçüncü sırada ise 127 Milyon 418 bin TL ile Konya Karayolları 3. Bölge Müdürlüğü yer almıştır.”