Kendisi gibi usta olan eşi Samira Sid Mohamady ile birlikte Taş Medrese’de yeni ustaların yetişmesi için kurs açtı.

Afyonkarahisar Belediyesi tarafından tarihi değere sahip el sanatlarının yaşatılmasına yönelik adımlarıyla 2013 yılının sonlarına doğru açılan Taş Medrese’de yeniden canlandırılan el sanatlarına 2 yeni alan daha dahil edildi. Tezhip ve minyatür sanatını icra eden ve 1 yıl önce Türkiye’ye gelen İran asıllı çift tezhip ve minyatür resim sanatına ilgi duyan sanatseverlerden yeni ustaların yetişmesi için Taş Medrese’de kurs açtı.

“TEZHİP SANATI, SANATIN ANA BRANŞIDIR”

Kendisi gibi eğitmen olan eşi Samira Sid Mohamady ile birlikte 1 yıl önce Türkiye’ye geldiklerini belirten Farid Ardala, Taş Medrese’de açtıkları kursla ilgili bilgiler verdi. Tezhip sanatının çok eski bir geçmişi olduğunu ifade eden Farid Ardala; “Tezhip en az 2000 yıllık bir sanattır. Tarihi camilerde ve tarihi eserlerin üzerinde görüyoruz. Tezhip sanatının tanımı el yazması eserleri, hüsn-i hat levha ve albümlerini altın yaldız ve boya ile süsleyerek bu sanatı temel seviyede başarı ile uygulayabilme bilgi ve becerisinin kazandırıldığı eğitim programı olarak ifade edilir. Sporun temelindeki ana branş nasıl ki koşu ise sanatın ana branşı da tezhip sanatıdır” dedi.

“TEZHİP SANATINDA MİLİM HATA OLMAZ”

Tezhip sanatının içerisinde birçok duyguyu barındırdığını ve eserlere yansımalarının da görsel bir şölen oluşturduğunu ifade eden Tezhip Ustası Farid Ardala; “Yağlı boya kullanılarak çizilen bir resim veya kurşun kalemle çizilen bir resim çizilebiliyor ama Tezhip Sanatında ilk noktadan başlayan figürlerle aslında bir dünya anlatılıyor. Tezhip ustası okuduğu bir şiiri hissettiğinde içinde uyanan figürleri hiçbir destekleyici done kullanmadan çizerek ortaya bir eser çıkartabiliyor. Çiçek motifi kullanıyoruz ve bu çiçek motiflerinin her birinin bir adı var. Her biri yan yana geldiğinde de bir şeyler anlatmak istiyor. Tezhip sanatında milim hata olmaz. Bir desen veya bir logoda hata var ise Tezhip o desen veya logonun içine girdiği zaman ortaya çıkıyor. Daire veya karenin içine çizim yapmaya başladığınızda görüyorsunuz ki zemin yuvarlak veya kare değil o zaman hatayı anlayabiliyorsunuz. Hayatımızda da bir hata varsa size bu hatayı gösteriyor” diye konuştu.

“İSLAMİYET’İN YAYILMASINDA DA YARDIMCI OLMUŞ BİR SANATTIR”

Tezhip’in bir de özelliğinin olduğundan bahseden Tezhip Ustası Farid Ardala; “İslamiyet’in yayılması döneminde Tezhip Sanatı İslamiyet’in yayılmasına yardımcı olmuş bir sanat olarak da dikkat çekiyor. Allah’ın ve Peygamberimizin isimleri ve ayetlerde Tezhip Sanatı kullanılmasıyla da bir güzellik oluştu. Birbiriyle bütünleşerek müthiş güzellikte bir sanat oldu. Gelişen zamanla birlikte Tezhip Sanatı yalnızca kağıda çizilen veya camilerde kullanılan özel bir uygulamadan çıkarak bir çok eşya ve cisim üzerinde de kullanılmaya başladı. Günümüzde kağıttan, deriye, camdan, ahşaba kadar bir çok materyal üzerine işleme yapılabiliyor. Materyaller üzerine geleneksel desen, basit tırnaklı ve gelişmiş yaprak motifleri, kır çiçekleri motifleri, hatayi motifler, ağaç ve hayvan motifleri, bitki motifleri, rumî motifler, bulut ve basit geometrik motifler, hayvansal motif ve figürler işlenerek farklı eserler oluşturulabiliyor” ifadelerini kullandı.

“KURSA KATILAN KİŞİ 1 YILDA ÖĞRENİR KENDİNİ GELİŞTİRİRSE 5 YIL SONRA EĞİTMEN OLUR”

Minyatür olarak tabir edilen ve doğaçlama çizimler olarak da bilinen resim sanatına ilişkin de bilgiler veren Farid Ardala; “Bir şiiri dinledikten sonra sözlerinden esinlenen bir ustanın aklına çiçek, kurşun veya bir takım anımsamalar geldiğinde bunları boş bir kağıtta birleştiriyor ve ortaya bir minyatür resim çıkıyor. Burada önemli olan husus şu ki, kullanılan boyaları bilmeden, motifleri ve çiçeklerin isimlerini bilmeden ve en önemlisi Tezhip Sanatını bilmeden, minyatüre başlaması mümkün değildir. Onun için Tezhip Sanatının çok büyük önemi var. Tezhip ve Minyatür sanatına ilgi duyan bir kursiyerin en az 6 ay ile 1 yıl gibi bir süre eğitim alması gerekiyor. Ustaların söylediklerini iyi dinler ve adım adım kendisini geliştirirse 6 ay ile 1 yıl içerisinde ortaya bir resim çıkartabilir. Önemli olan ortaya bir resim koymak değil aldığı eğitimi ara vermeden sürdürmesi ve kendisini daha fazla geliştirmesi gerekiyor. Eğer ki eski ustaların yazdıklarından ve eğitimlerde edindiği bilgilerden yola çıkarak kendisini geliştiren ve çalışmalarına devam eden bir kursiyer 5 yıl sonra iyi bir eğitmen olabilir. Başka mesleklerde de bu becerisini icra edebilir. Bu sanatı öğrenmek arzusunda olan tüm vatandaşları kurslarımıza bekliyoruz” diye konuştu.