Vali Mustafa Tutulmaz’ın talimatıyla; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Afyonkarahisar İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde oluşturulan Coğrafi İşaretler Tespit Komisyonu toplantısı  Vali Yardımcısı Dr. Adem Uslu başkanlığında; Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Akın Yıldırım, Türk Patent ve Marka Kurumu Uzmanı Neşe İloğlu, Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Ali Şenol, Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Ferah Bekteş, Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı Mühendis Hilal Uğurlu, Afyon Kocatepe Üniversitesi Yrd. Doç Dr. Murad Tiryakioğlu, Kültür ve Turizm İl Müdür Yardımcısı Adalet Atacan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Mühendis Özlem Güneri, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Serdar Uzun, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü Şube Müdürü Abdurrahman Topatan’ın katılımıyla Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi.

6 ürünümüz coğrafi işaretli

Söz konusu toplantıda, tescil müracaat işlemleri, coğrafi işaretler; daha önce tescil alınmış ve müracaat aşamasında olan ürünler hakkında komisyon üyelerine Türk Patent ve Marka Kurumu Uzmanı Neşe İloğlu tarafından bilgilendirme sunumu yapıldı. 

İlimizde coğrafi işaret tescili alan ürünlerin; Afyon Kaymağı, Afyon Mermeri, Afyon Pastırması, Afyon Sucuğu, Bayat Türkmen Kilimi, Çay İlçesi Vişnesi olduğu belirtildi.

Afyonkarahisar Patatesli Ev Ekmeğinin yayında, Şuhut Keşkeği ve Afyon Lokumunun Türk Patent ve Marka Kurumunca inceleme aşamasında olduğu kaydedildi.

Toplantıda ilimiz için potansiyel oluşturan, Afyonkarahisar ile özdeşleşen ürünlere ait yapılan tespit sonucu 15 adet ürün içinde coğrafi işaret almak üzere Türk Patent ve Marka Kurumuna müracaat edilmesi gerektiği hususunda görüş birliğine varıldı.

Bu ürünler sırasıyla, Afyon Kaymaklı Ekmek Kadayıfı, Afyonkarahisar (Kızılay) Maden Suyu, Sultandağı Kirazı, Sandıklı Patatesi, Şuhut Patatesi, Sandıklı Leblebisi/Leblebi Şekeri, Dazkırı El Halısı, Afyon Manda Yoğurdu, Afyon Haşhaş Tohumu, Afyon Haşhaş Ezmesi, Afyon Haşhaş Yağı, Afyon Haşhaşlı Katmeri, Afyon Sucuk Döneri, Afyon Bükmesi, Afyon Ağzıaçığı olarak belirlendi.