Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın müdahaleleri ve KDV indirimi ile mümkün olabileceğini ifade etti. 

Türkiye’de et sektöründe önemli bir yere sahip olan Afyonkarahisar’daki et fiyatları ile alakalı bir açıklama yapan Başkan Yörük, et fiyatlarının şu an da beklenen düzeylerde olduğunu dile getirdi. Kentte en çok tüketilen et ürünlerinin başında gelen kıymanın 36, kuşbaşının ise 38 TL’den satıldığını belirten Başkan Yörün, büyükşehirlerde ise fiyatların daha yüksek olduğunu aktardı. Başkan Yörük, “İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlere bakacak olursak 45 TL civarında. Büyükşehirlerde et fiyatlarının pahalı olmasının nedeni ise dükkan kiralarının yüksek fiyattan olması, nakliye gideri ve büyükşehirin şartları” diye konuştu.

“Üreticilerin tekelleşmesi fiyatları arttırıyor”

Ramazan ayı öncesinde her yıl olduğu gibi bu yılda üreticilerin tekelleşmeye gitmelerinin et fiyatlarının yükselmesine neden olacağını vurgulayan Başkan Yörük, vatandaşların Ramazan ayının ilk günlerinde zamlı fiyatlardan et yiyebilecekleri uyarısında bulundu. Fiyat artışının kasaba gelmeden önce hayvan kesiminde başladığını hatırlatan Başkan Yörük şunları söyledi:

“Her Ramazan ayında 10-15 gün kala her zaman tekelleşme oluyor ve bu üreticiden kaynaklanıyor. Üretici danasını, hayvanını 29 TL’ye kestiriyor ve acaba 30-31 TL’ye nasıl verebilirim diye onun hesabını yapıyor. Ramazan ayı öncesinde et fiyatlarında fazla bir artış olmadı. Kesim fiyatları 27-28,5 TL civarındaydı şu an da 29,5-30 TL civarında. Bunun da nedeni üreticilerin tekelleşmeye gitmeleri. Ramazan ayının ilk haftası fiyat artışı hızlı olur, ilk 10 günden sonrasında ise düşüşe başlar. Ramazan’ın ilk haftası vatandaşlar eti zamlı yer ama 10 günden sonra fiyatlar düşüşe başlar. Kesim fiyatları şu an da 30 TL civarında ama düşüşe başlayınca 28’e kadar çekilir.”

“Bakanlığın et fiyatları ile alakalı açıklamalarını bekliyoruz”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Ramazan ayındaki et fiyatları ile ilgili açıklamalarının fiyatların belirlenmesinde önemli bir rol olduğunu hatırlatan Başkan Yörük, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın et ile alakalı bir çok açıklaması oldu ama Ramazan’a 2-3 gün kaldı ama Ramazandaki et fiyatları ile alakalı her hangi bir açıklamaları olmadı, bizd e onları bekliyoruz. Piyasalar ve üreticiler hepimiz Bakanlığın açıklamasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“KDV yüzde 8 ve bunun yüzde 1’e düşürülmesi lazım”

Son olarak vatandaşın ucuz et yemesinin tamamen maliyetlerin azalmasına bağlı olduğunu anımsatan Başkan Yörün, bu maliyetlerin başında ise KDV indiriminin geldiğini dile getirdi. Başkan Yörük, “Biz Katma Değer Vergisi’nin (KDV) düşmesi için açıklamalarda bulunduk. Perakendede KDV yüzde 8 ve bunun yüzde 1’e düşürülmesi lazım. Eğer yüzde 1’e düşürülürse şu an da 36 TL kıyma 33 TL’ye düşer yani 3 TL azalar. O zaman vatandaş ete doyar hem piyasa hem de dana ve hayvan kesiminin de 2 TL azalma olur” şeklinde konuştu.