BATMAN (AA) - Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, "Petrol bölgesindeyiz ve enerjinin yoğun olduğu bir bölgedeyiz. Ortadoğu'da savaşların, gözyaşlarının tek sebebi de tabii ki enerji." dedi.

Batman Üniversitesi merkez kampüsünde "Enerji ve Petrol" temasıyla düzenlenen "1'inci Uluslararası Enerji ve Teknoloji Sempozyumu" başladı.

Prof. Dr. Durmuş, ABD, Finlandiya, Pakistan, Hindistan ve Avusturya gibi birçok ülkeden 500'ü aşkın akademisyenin katıldığı 3 gün sürecek sempozyumun açılışında, "Saniyede Ortadoğu Tarihi" ile "Tarih, Medeniyetler ve Din" konulu sunum yaptı.

Sempozyumun uluslararası nitelikte olmasından dolayı kente gelecek olan yerli ve yabancı akademisyenlerin aynı zamanda hem kenti hem de bölgeyi tanıma fırsatı bulacağına işaret eden Durmuş, "Bu sayede bilimin turizminin de temeli atılmış oluyor." diye konuştu.

Aydın Durmuş, sempozyumun temasının bölgeyle özdeşleştiğine dikkati çekerek, "Batman denilince akla petrol geliyor, enerji geliyor. Bu nedenle temamızı 'Enerji ve Petrol' olarak belirledik. Petrol bölgesindeyiz ve enerjinin yoğun olduğu bir bölgedeyiz. Ortadoğu'da savaşların, gözyaşlarının tek sebebi de tabii ki enerji." ifadelerini kullandı.

Sempozyumda, petrolün üretim teknolojilerinin her ayrıntısının incelenebileceğini vurgulayan Durmuş, şunları kaydetti:

"Bu konuda çalışmalar yapacağız. Ortadoğu gibi büyük bir havzada olması Batman'ın değerini artırıyor, kent ilgi çekiyor. Bu nedenle de gururluyuz. Amerika başta olmak üzere Hindistan, Bulgaristan gibi ülkelerden gelen katılımcılarımız bildirilerini verdiler. Akademisyenler aynı zamanda Batman'ı tanıyacak, kentte güzel 3 gün geçirecekler. Bu yönden de sempozyum önem taşıyor. Bu sempozyum inşallah Batman için ön yargıları yıkmak adına da faydalı olacaktır."

Rektör Durmuş, sempozyumun ilkini gerçekleştirdiklerini, devamını gelmesini dilediklerini aktararak, hayırlı olmasını diledi.

Sempozyum, açılış konuşmalarının ardından 15 salonda eş zamanlı olarak başladı.